Ruski vojnici zarobljeni u Ukrajini pozvali Putina da prekine napade: “Kada se vratimo ustat ćemo protiv njega”

0

Oficiri koji su zarobljeni tokom rata u Ukrajini, a koji su služili u vojno-obavještajnoj jedinici Oružanih snaga Rusije, na konferenciji za novinare u Kijevu glavnom gradu Ukrajine, pozvali su predsjednika Rusije Vladimira Putina da prekine napad na susjednu zemlju.

Ukupno sedam oficira obratilo se javnosti u prostorijama novinske agencije Interfax Ukraine. Radi se o oficirima vojno-obavještajne jedinice Oružanih snaga Rusije, koji su zarobljeni u černigovskoj oblasti u Ukrajini. Tokom obraćanja, koje su pratili brojni domaći i strani novinari, zarobljeni ruski vojnici govorili su o cijelom procesu dolaska u Ukrajinu.

Oficir Sergej Galkin istakao je da je od 2013. godine na vojnoj dužnosti po ugovoru sa jedinicom raspoređenom u ruskoj provinciji Samarskaya.

Istakao je da je svo osoblje 1. februara željeznicom evakuisano u provinciju Brjanskaja, uz obrazloženje da će učestvovati na zajedničkoj vježbi u Bjelorusiji, dodajući da su tamo boravili u kampu postavljenom u šumskom području.

Kako je rekao, upoznati su sa planom za napad na Ukrajinu nakon što su ostali u kampu oko tri dana.

– Tokom sastanka, naš komandant je pročitao naređenje vrhovnog komandanta (ruskog predsjednika) Vladimira Putina da se napadne Ukrajina i zauzme glavni grad Kijev. Naši telefoni i lične karte su potom pokupljeni. Krenuli smo sljedećeg jutra – ispričao je ovaj ruski oficir.

Dodao je da su, dok su se približavali granici pokrajine Černihiv u Ukrajini, njihova vozila ostala zaglavljena te da su neki iz jedinice bili u pripravnosti kako bi čuvali ta vojna vozila.

– U tom trenutku smo naišli na stanovnike tog regiona. Do sukoba je došlo kada je naš snajperist otvorio vatru. Vidjeli smo da lokalno stanovništvo ima mnogo oružja u rukama. Tražili su da se vratimo našim kućama. Mi smo, ustvari, tada odlučili da se predamo – kazao je Galkin.

Drugi oficir, Vladimir Rasskazov, istakao je da je u jednom momentu pozvao svoje kolege vojnike da ostave oružje.

– Također, želim da se obratim Putinu. Pozivam ga da prekine napade na Ukrajinu. Jer kada se vratimo, ustat ćemo protiv njega – kazao je ovaj oficir.

Brigada, u kojoj su služili oficiri, koje su zarobile ukrajinske snage, ranije je služila u svojstvu vojne policije u Siriji i prilikom okupacije Krima, prenosi Anadolija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here