Ruski plaćenici bježe iz Libije

0

Stotine ruskih vojnika plaćenika u Libiji evakuirani su nakon što su se povukli iz borbi na prvoj liniji u glavnom gradu Tripoliju, saopćile su snage koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva.

“Teretni vojni avion Antonov 32 sletio je na aerodrom Bani Walid da preuzeme evakuaciju plaćenika iz Grupe Wagner, koji su pobjegli iz južnog Tripolija na još nepotvrđenu lokaciju”, saopćile su snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva, koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Dodaju da je “1.500 do 1.600 plaćenika” pobjeglo sa prvih linija u Bani Walid, grad 150 kilometara udaljen od Tripolija.

Naveli su da je dan prije toga sedam teretnih aviona stiglo na gradski aerodrom, noseći municiju i oružje te evakuirajući odbjegle borce.

Televizija Al-Ahrar iz Tripolija prikazala je naoružane muškarce kako se ukrcavaju u avion Antonov 23.

Ruski protuzračni raketni odbrameni sistem Pancir mogao se vidjeti u pozadini.

Još jedan udarac za Haftara

Evakuacija Rusa je još jedan udarac za Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) odmetnutog generala Khalife Haftara i njegove strane saveznike, na čijoj strani su se borili plaćenici.

Major Salem Alaywan rekao je za Reuters da su Rusi pobjegli u Jufru, udaljeno područje i uporište LNA.

“Pobjegli su u tri aviona za Jufru, njihova vojna vozila su, također, odvezena tamo.”

Glasnogovornik LNA Ahmed al-Mesmara negirao je da se ikakvi stranci bore uz njihove snage.

Muhammad Qanunu, glasnogovnik GNA vojske, rekao je da će oni koji se bore uz LNA biti zarobljeni ili ubijeni, a područja koja su oni prije držali postat će sigurna da se civili vrate.

“Još pratimo kretanje milicija i plaćenika, koji se pokušavaju ponovo organizirati. Potpuno smo spremni da ih uništimo”, kazao je on.

Raspoređeno 1.200 plaćenika

Prema izvještaju koji je procurio iz UN-a, ruska privatna vojna firma Wagner Group rasporedila je oko 1.200 plaćenika u Libiju, da ojača Haftarove snage, prenosi ova agencija.

Haftarove snage, koje podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, već 13 mjeseci pokušavaju zauzeti glavni grad Libije, ali su pretrpjeli niz poraza posljednjih sedmica u borbama protiv snaga Tripolija, koje podržava Turska.

U protekla dva dana snage LNA povukle su se sa nekih položaja u južnom Tripoliju, što su opisale kao humanitarni gest.

Snage savezničke međunarodno priznate Vlade ponovo su ušle u neka od tih područja, dodaju agencije.