21.07.2024.
HomeSvijetRusi sude ženi koja je na grobu Putinovih roditelja napisala: "Odgojili ste...

Rusi sude ženi koja je na grobu Putinovih roditelja napisala: “Odgojili ste nakazu i ubicu”

Tužilaštvo u Sankt Peterburgu zatražilo je da žena koja je ostavila poruku “uvredljivog sadržaja” na grob roditelja predsjednika Rusije Vladimira Putina bude kažnjena s tri godine uslovno.

Ovaj slučaj pokrenut je u oktobru protiv Irine Cibaneve (60) za koju istražitelji tvrde da je ostavila poruku na gradskom groblju početkom tog mjeseca, objavila je grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, prenosi Reuters.

Ruski medij Mediazona objavio je da se u poruci navodi da su Putinovi otac i majka “roditelji ludaka” i da se “cijeli svijet moli za njegovu smrt”.

– Smrt Putinu, odgajili ste nakazu i ubicu – piše na poruci ostavljenoj na grobu Putinovih roditelja.

Fotografiju poruke svojevremeno je objavio i Mihail Hodorkovski na svom Twitter nalogu. Cibanova je optužena za kršenje zakona o dostojanstvu mrtvih i skrnavljenje grobova, a “na osnovu političkog neprijateljstva”.

Nakon što je privedena u oktobru, Cibaneva je prvobitno stavljena privremeno u kućni pritvor. Ona nije negirala da je napisala poruku, tvrdi Mediazona. Rekla je da je ostavila poruku nakon što je gledala vijesti i shvatila da je “sve vrlo strašno i tužno i da ima mnogo mrtvih”. Grupa OVD-Info tvrdi da su dosad privedene 19.673 osobe zbog protestovanja protiv ruskog rata u Ukrajini, piše Reuters, dodajući da je krivični postupak pokrenut protiv više od 550 osoba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti