25.02.2024.
HomeSvijetRusi razmještaju vojsku i oružje oko Ukrajine, američki sateliti ih snimaju

Rusi razmještaju vojsku i oružje oko Ukrajine, američki sateliti ih snimaju

Novi satelitski snimci privatne američke kompanije prikazuju detalje vojnih manevara na beloruskoj granici sa Ukrajinom uoči zajedničkih vežbi koje su najavile Moskva i Minsk, prenela je 6. februara agencija Reuters.

Rusija i Belorusija najavile su da će od 10. do 20. februara održati zajedničke vežbe sa ciljem obuke za odbijanje napada na južnim granicama njihovog saveza.

Novo raspoređivanje trupa i planirane vežbe odvijaju se u vreme kada su tenzije između Rusije i Zapada visoke zbog ruskog gomilanja trupa u blizini njene granice sa Ukrajinom.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da se sprema da napadne Ukrajinu, dok Moskva poriče da ima takve planove.

Slike kompanije “Maxar Technologies” sa sedištem u SAD prikazale su da su vojne jedinice naoružane projektilima, raketnim bacačima, te jurišne avione raspoređene u Belorusiji na tri lokacije u blizini granice sa Ukrajinom.

Ni rusko ministarstvo odbrane, ni beloruski vojni zvaničnici za sada nisu komentarisali snimke.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 5. februara da je poslalo raketne sisteme S-400 i borbene avione SU-25 da učestvuju u vežbama.

Uoči vežbi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je poligon u zapadnoj Belorusiji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošle nedelje nazvao ruske manevre u Belorusiji najvećim ruskim raspoređivanjem u toj oblasti od Hladnog rata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti