Rusi raspoređuju vojsku i oružje za napad na Ukrajinu

0

Dok američki vojnici pristižu u Poljsku, a francuski i njemački lideri se pripremaju da posjete Kijev i Moskvu, zvaničnici SAD-a tvrde da je Rusija već rasporedila 70 posto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju na Ukrajinu i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava.

Rusija je rasporedila najmanje 70 posto naoružanja, koje namjerava prebaciti do sredine februara, kako bi predsjedniku Vladimiru Putinu bila otvorena mogućnost da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu, tvrde američki zvaničnici, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Guradiran.

Zvaničnici su upozorili da bi potpuna ruska invazija mogla dovesti do brzog zauzimanja Kijeva i potencijalno čak 50.000 ubijenih ili ranjenih civila, prenijeli su New York Times Washington Post.

Sumorna procjena o žrtvama

Jedan američki zvaničnik potvrdio je tu procjenu za Associated Press, ali nije jasno kako su američke agencije utvrdile te brojke.

Sumorna procjena dolazi nakon što se britanski premijer Boris Johnson složio s francuskim predsjednikom Ejmanuelom Macronom da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO-u biti ujedinjeni u borbi protiv ruske agresije “gdje god i kako god da se dogodi”.

Evropski lideri bi trebali putovati u Moskvu i u Kijev u pokušaju smirivanja tenzija.

Očekuje se da će Macron u ponedjeljak posjetiti Moskvu, a u utorak Kijev, dok će njemački kancelar Olaf Scholz otputovati u Kijev 14. februara, a u Moskvu narednog dana.

Antonov: Rusija ne planira napad

Ambasador Rusije u SAD-u Anatolij Antonov naglasio je da Rusija ne planira napasti Ukrajinu i poručio da ruska ambasada u SAD-u namjerava raditi dok u Washingtonu ne ostane najmanje jedan diplomata.

“Uporno govorimo da Rusija neće nikoga napasti, ne treba nam to, nije u našem interesu. Obična je besmislica osmišljavati neke iluzorne projekte ruske agresije”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Antonov je naglasio da ruska ambasada u SAD-u planira raditi “do posljednjeg diplomate” i da će uraditi sve što može da se bilateralni odnosi vrate u normalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here