Rudnik Banovići isporučit će Srbiji 100 hiljada tona uglja, šta će biti sa snabdijevanjem Termoelektrane Tuzla?

0

Rudnik mrkog uglja u Banovićima sklopio je ugovor s Elektroprivredom Srbije, kroz koji će tom državnom preduzeću do kraja ove godine biti isporučeno 100 hiljada tona uglja. To će doprinijeti dodatnom razvoju bh. rudnika te boljem statusu rudara kroz povećanje plata.

Zbog povećanje potražnje uglja na tržištu te dobrog proizvodnog procesa Rudnika mrkog uglja u Banovićima, ova kompanija sklopila je ugovor sa Elektroprivredom Srbije kojoj će do kraja ove godine isporučiti 100 hiljada tona tog energenta.

“Pored finansijske bitnosti nama je značajan ovaj ugovor i s aspekta poslovnosti jer imati u portfoliju kupaca kompaniju kao što je Elektroprivreda Srbije govori o nama dovoljno. To pokazuje našu poslovnost i sposobnost Rudnika mrkog uglja Banovići da posluje i radi sa velikim kompanija”, kazao je za Klix.ba generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Elvir Salihović.

Direktor RMU Banovići Elvir Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)
Direktor RMU Banovići Elvir Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)

Ugalj koji će iz Banovića biti plasiran Elektroprivredi Srbije, prema riječima Salihovića, po svojim svojstvima ne odgovara Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Kakanj.

“Realizacija ovog ugovora niti na jedan način neće umanjiti količine uglja isporučene za Elektroprivredu BiH, kojoj smo u prvih pet mjeseci ove godine isporučili 427.998,8 tona uglja, a što je 101 posto ugovorenih količina”, naglašava Salihović.

Osim dodatne stabilnosti poslovanja, ugovor sa Srbijom upravi Rudnika mrkog uglja u Banovićima omogućit će i ispunjenje dogovorenog povećanja plata rudarima, što je postignuto tokom sastanka predstavnika sindikata, osam rudnika koji posluju u Federaciji, Federalne vlade i Elektroprivrede BiH.

“Ovo je jedna od seta aktivnosti koje provodimo s ciljem obezbjeđenja sredstava koja ćemo u potpunosti iskoristiti za povećanje plata radnicima.Ono što smo preuzeli kao obavezu prilikom dogovora o povećanju plata već realiziramo, a što potvrđuje i ovaj ugovor sa Elektroprivredom Srbije”, dodao je Salihović.

Pored ovoga, uprava Rudnika mrkog uglja Banovići je ispregovarala i znatno povoljnije cjenovne uvjete sa ostalim strateškim partnerima, što će omogućiti, ne samo finansiranje povećanja plata, već i dugoročnu stabilnost poslovanja.