23.06.2024.
HomeNovostiRudari najavili nove proteste

Rudari najavili nove proteste

Usvojeni plan reorganizacije rudnika koji je usvojio Parlament Federacije BiH nije naišao na odobravanje kod onih kojih se to direktno tiče – uposlenih u rudnicima. Situacija nije dobra, toga su svjesni i u resornom ministarstvu i u sidikatima koji okupljaju uposlene u rudnicima. Prvi moraju provesti plan reorganizacije zbog neisplativosti poslovanja pojedinih rudnika, dok drugi tvrde da ako se obezbijede uslovi i ulaganja u rudnike opstanak ne bi trebao biti upitan. Ukoliko dođe do otpuštanja radnika, rudari za 20. maj u Sarajevu najavljuju masovne proteste.

Generalnim štrajkom do zarađene plaće. I tako svaki mjesec. Opis je to borbe preko dvije hiljade rudara najvećeg rudnika u Federaciji, rudnika Kreka Tuzla. Ulaganja nema, a plan proizvodnje ne može biti ispunjen zbog neposjedovanja odgovarajuće opreme. Zahtjevi rudara u Kreki su isti, godinama.

„Nabavka širokog mehanizovanog čela za Rudnik Mramor pa bi umjesto sadašnjih 800, 900 tona imali 1. 500 tona proizvedenog kvalitetnog lignita. Isto tako u Rudniku Dubrave, gdje smo obišli sva radilišta. Zastrašujuća je slika u Rudniku Dubrave, gdje vi nemate gumene transportere“, kaže nam Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka Tuzla.

Sporna je i reorganizacija rudnika. Sindikalisti tvrde, ciljevi odstupaju od prvobitno dogovorenih, pa i kršeći zakonske odredbe koje su na snazi.

„Ne možemo dopustiti da se kroz određene akte i prijedloge određenih akata nagovještava mogućnost umanjenja stečenog nivoa prava radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna. Sve mjere i aktivnosti koje budemo provodili su u cilju zaštite prava dostignutog nivoa zaštite radnih mjesta“, smatra Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Plan restrukturiranja rudnika, usvojen krajem septembra prošle godine, pokazao je da određeni rudnici zbog neisplativosti ne mogu poslovati na dosadašnji način. Smanjenje radnika u rudnicima se odnosi na administraciju, a ne na rudare.

„To mora biti svima nama jasno, a pogotovo rudarima koji se često iskorištavaju da će biti otpuštanja rudara, pa hajmo sad mi te rudare, radnike koji pošteno rade i zarađuju svoju platu, hajmo ih sad iskoristiti i organizovati neki štrajk“, kazao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kako navodi ministar, plan restrukturiranja mora biti završen ukoliko želimo imati rudnike koji mogu od sveukupnog prometa plaćati sve obaveze.  Oni koji to ne mogu, bit će suočeni sa zatvaranjem ili likvidacijom kroz stečaj. Sve po zakonu, jer  zakon ne poznaje one koji mogu raditi, a ne plaćati obaveze prema državi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti