19.05.2024.
HomeNovostiRosensaft: Negiranje genocida u Srebrenici poput nacističke propagande

Rosensaft: Negiranje genocida u Srebrenici poput nacističke propagande

Jedan od čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft upozorio je u četvrtak da se vlasti bosanskih Srba koriste propagandom koja podsjeća na nacističku kako bi umanjile razmjere zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, uključujući i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, prenosi agencija Hina.

U autorskom tekstu koji je objavljen na mrežnoj stranici Just security, Rosensaft, koji od 2019. godine vrši dužnost izvršnog dopredsjednika najutjecajnije jevrejske organizacije na svijetu, oštro se obrušio na izvještaj navodne međunarodne komisije o Srebrenici koje su osnovale i finansirale vlasti bh. entiteta Republika Srpska ne bi li tako dovele u pitanje činjenice potvrđene u brojnim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Uveličavanje broja žrtava Jasenovca

Tom je komisijom predsjedavao izraelski historičar Gideon Grief, a glavni zaključak do koga su došli članovi tog tijela je kako je u Srebrenici ubijeno znatno manje od 8.000 Bošnjaka kako je to utvrđeno sudskim presudama te da je većina ubijena u borbama a tek manji dio strijeljan nakon zarobljavanja.

Stav te komisije je kako zločini u Srebrenici ne mogu biti kvalificirani kao genocid jer je žrtava bilo razmjerno malo, a i oni su počinjeni na ograničenoj teritoriji dok su glavnim krivcima za ratna zvjerstva proglašeni Bošnjaci zbog navodne agresije na Srbe.

Za Rosensafta to je oživljavanje iste one logike kojom se nacistički ministar propagande Joseph Goebbels služio kako bi opravdao antisemitizam. Čelnik WJC-a podsjeća kako je Greif poznat, prije svega, po „nevjerojatnom uveličavanju“ broja žrava ustaškog logora Jasenovac te je stoga postao omiljenim likom među srpskim nacionalistima.

„Identificirano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu, ali je Greif više puta povećavao broj žrtava na zaprepaštenje odgovornih historičara. Samo u 2019. naveo je brojku od ‘najmanje 800.000’ pa ‘najmanje 700.000’ kao da popis stvarnih ustaških žrtava nije dovoljno strašan“, napisao je Rosensaft.

“Korisni idioti”

On ističe kako je posebno zgrožen historijskim krivotvorinama o Srebrenici jer je i sam potomak dvoje preživjelih zatvorenika nacističkih koncentracionih logora Auschwitz i Bergen-Belsen koji su sebi dali zadaću svjedočiti o stvarnim strahotama koje su tamo vidjeli.

Greifov izvještaj postao je glavni argument na koga se pozivaju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi ssradnici kada tvrde kako u Srebrenci nije bilo genocida.

Pozivanjem na taj dokument pravdaju i svoje odbijanje da prihvate izmjene Kaznenog zakona BiH što ih je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko i kojima je omogućeno sankcioniranje svih onih koji negiraju ratne zločine pa i genocid u Srebrenici.

„To (izvještaj) je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i korišten samo kako bi se ukazalo na moralne propuste pojedinaca, ‘korisnih idiota’ koji se upuštaju u nijekanje i iskrivljavanje genocida“, konstatirao je Rosensaft.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti