20.07.2024.
HomeNovostiRomi u Srbiji očekuju izvinjenje od Dodika: Upotrijebio pogrdan naziv "ciganija"

Romi u Srbiji očekuju izvinjenje od Dodika: Upotrijebio pogrdan naziv “ciganija”

Građanski pokret Opre Roma Srbija pozvao je predsjednika RS Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje Romima u BiH zbog svoje sramotne izjave o porodici najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, a u kojoj je upotrijebio i termin “c”.

– Nedavna izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, prije svog gostovanja na RTS-u o porodici Đoković izazvala je veliko ogorčenje i ukazala na kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini. Dodikova upotreba termina “c” da opiše poslovanje sa porodicom Đoković nije samo štetna za porodicu Đoković, već i napad na cijelu romsku zajednicu – upozorili su.

Negativni stereotipi o Romima

Navode da takav jezik jača negativne stereotipe o Romima i sugeriše da su oni nepovjerljivi ili nepoželjni poslovni partneri.

– Dodikovi komentari su diskriminatorni i uvredljivi i nije im mjesto u građanskom i političkom diskursu. Historija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu historiju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990-ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde – istakli su.

Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su također izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje.

– Dodikova upotreba takvog jezika i jačanje štetnih stereotipa samo pogoršava ova pitanja i podstiče diskriminaciju prema Romima. Dodik kao predsjednik Republike Srpske ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Njegov diskriminatorni odnos prema romskoj zajednici je u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i obavezama koje obezbjeđuju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, jednakost i inkluziju. Ovakvim ponašanjem on ne ispunjava ove obaveze i na kraju nanosi medvjeđu uslugu građanima Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz pokreta Opre Roma u Srbiji.

Legitimitet i kredibilitet BiH na međunarodnoj sceni

Dalje ističu kako Dodikovi komentari podrivaju legitimitet i kredibilitet Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

– Kao zemlja koja ima aspiracije da postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ima odgovornost da podržava vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Dodikova izjava ne samo da je u suprotnosti sa ovim vrijednostima, već i ugrožava odnos zemlje sa međunarodnom zajednicom – dodali su.

Smatraju kako je na Dodiku sada da prepozna štetan utjecaj svojih stavova i uputi iskreno izvinjenje Romima, pogotovo što ovo nije prvi put da Dodik ističe diskriminatorne izjave protiv Roma.

– Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove riječi nanijele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vrijeme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili porijeklo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti