18.05.2024.
HomeNovostiRigorozne mjere na granici: Svi koji ulaze u BiH morat će provesti...

Rigorozne mjere na granici: Svi koji ulaze u BiH morat će provesti 14 dana u šatorskom naselju na granici

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija poručio je kako će sve osobe koje budu željele ući u BiH morati provesti 14 dana u šatorskom naselju, odnosno šatorskom karantenu na državnoj granici.

Tegeltija je rekao da je fokus sjednice bio pokušaj eliminisanja posljedica koje izaziva pandemija koronavirusa. Što se tiče usvojenog Prijedloga odluke o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, on je kazao da je napravljen izuzetak i da se mjere zabrane ulaska ne odnose na vozače teretnih kamiona i avio službi.

“Za njih slijede zdravstvene provjere, ali su izuzeti. Ako vozač dolazi iz Italije on ima određene uslove pod kojim može dovesti robu u BiH”, rekao je Tegeltija dodajući da se izuzetak odnosi i na diplomate koje su akreditovane u BiH.

Ocijenio je da će izgradnja šatorskih karantena za građane BiH na granici biti najveći izazov te da će se to raditi u saradnji s Oružanim snagama BiH.

Prokomentarisao je i inicijativu Vlade Federacije BiH za izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH ističući da će se o tome državna vlast izjašnjavati te da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv posljedica koje izaziva pandemija koronavirusa.

Pohvalio je zdravstveni sektor u BiH ističući da su nažalost poduzimane neke mjere i da će neki građani morati bit sankcionisani. Pojasnio je da mnogi građani dojavljuju kako se ne poštuju rješenja o samoizolaciji posebno u manjim sredinama.

“Morat će se poduzimati sankcije prema ljudima koji se ne pridržavaju”, kazao je Tegeltija.

Na pitanje o izgradnji šatorskih naselja na granici Tegeltija je odgovorio da se građani koji su upućeni kućama neće nakon izgradnje vraćati u šatorske karantene te da će se naselja graditi koliko bude potrebno.

“Ministarstva zdravlja pripremaju lokacije za naselja. Neće ni za koga biti izuzetaka. Svi će se nalaziti u šatorskim naseljima. Svjesni smo da se ne može na aerodromu napraviti šatorsko naselje, ali može u blizini”, kazao je Tegeltija.

Istakao je da ne zna koliko će biti šatorskih naselja, ali da mu je poznato kako će na sjevernoj granici biti tri takva objekta. Kako kaže, put prema Srbiji praktično je zaustavljen i najvjerovatnije neće biti potrebe da se na tim lokacijama postavljaju šatori.

“Insistiramo na rješenjima inspektora da jednako postupaju prema svim građanima, bez obzira u kojem entitetu žive građani ili iz kojeg entiteta je inspektor”, rekao je Tegeltija.

Ocijenio je da je neprihvatljivo to što je građaninu iz bh. entiteta RS rečeno u Tuzli kako može slobodno proći jer nije u nadležnosti organa Federacije BiH.

 

 

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti