Rezultati ankete: 28 posto anketiranih muškaraca smatra da treba tući ženu

0

Skoro 90 posto anketiranih osoba širom svijeta ima predrasude prema ženama, a 28 posto smatra je “treba tući ženu”, pokazuje pokazuje studija koju je objavio Program UN-a za razvoj /UNDP/, uoči Dana žena.

Muškarci su bolje politički vođe i direktori firmi od žena… Studiranje je važnije za muškarce nego za žene… Muškarci treba da imaju prioritet na tržištu kada je ponuda radnih mjesta slaba, sve su to stavovi većinskog broja ispitanika i to oba pola.

Devet od deset anketiranih osoba u svijetu, uključivši i žene, ima bar jednu predrasudu te vrste, zaključuje agencija UN na osnovu podataka iz 75 zemalja.

Predrasude su najsnažnije u Pakistanu, Kataru i Nigeriji, a prava žena su najbolje zaštićena u Andori, Švedskoj i Holandiji, prenose mediji.

Iz UN agencije kažu da i dalje postoje nevidljive barijere između muškaraca i žena.

“Napori koji su bili vrlo efikasni u eliminaciji razlika kada je riječ o zdravstvu ili obrazovanju sada treba da idu dalje da bismo se suočili sa još težim problemom – duboko ukorijenjenim predrasudama i kod muškaraca i kod žena”, navodi se u analizi.

UN-ova agencija poziva vlade i institucije da počnu da koriste novi politički pristup da bi se se stalo na kraj stereotipnim razmišljanjima i diskriminatorskim praksama.

srna