Reuters: Pobjeda opozicije u Sarajevu i Banja Luci

0

Opozicijske stranke su proglasile pobjedu na lokalnim izborima u dva najveca bh. grada, Sarajevu i Banja Luci, a analitičari tvrde kako bi ovaj trend mogli pratiti i naredni, opći izbori 2022. godine, prenosi Reuters.

Nacionalističke srpske, hrvatske i bošnjačke stranke drže vlast veći dio razdoblja od kraja rata 1990-tih godina, a svaka od njih je tokom tog period stvorila snažne pokroviteljske mreže, piše dalje Reuters.

Međutim, kritika na račun rukovođenja tokom pandemije korona virusa kao i korupcija koja se vezala za procedure nabavke medicinske opreme, ojačala je podršku umjerenim strankama među biračima, koji su, pokazalo se, umorni of etničkih podjela, nepotizma i korupcije.

Prema službenim podacima, 50% od oko 3,1 milijuna registriranih birača glasalo je za gradska i općinska vijeća i gradonačelnike u dva bh. entiteta, Federaciji BIH i Republic Srpskoj, kao i Brcko Distriktu.

Stranka demokratske akcije (SDA) priznala je da je izgubila načelnike u gotovo svim općinama glavnog grada BiH, Sarajevu, gdje su kandidati koalicije četiri umjerene stranke osvojili tri od četiri ureda gradonačelnika, piše Reuters.

U Banja Luci, administrativnom središtu Republike Srpske, opozicijska Partija demokratskog progresa (PDP) dobila je mjesto gradonačelnika, po prvi put nakon gotovo dvije decenije, porazivši vladajuću stranku SNSD Milorada Dodika.

Birači u Tuzli na sjeveru grada ponovno su izabrali gradonačelnika iz umjerene Socijaldemokratske partije (SDP).

U podijeljenom gradu na jugu Mostara, gdje je posljednje lokalno glasanje održano 2012. godine, izbori će se održati 20. prosinca, nakon što su se vladajuće bošnjačke i hrvatske političke stranke dogovorile o izbornim pravilima pod međunarodnim pritiskom, podsjetio je Reuters.