Rekordan gubitak Centralne banke Švicarske u 2022. godini, nevjerovatnih 133,8 milijardi eura

0

Centralna banka Švicarske (SNB) zaključila je 2022. godinu s gubitkom od 132 milijarde švicarskih franaka (133,8 milijardi eura), najvećim u svojoj 115-godišnjoj historiji, zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica.

Usporedbe radi, u 2021. godini SNB je ostvario dobit od 26 milijardi franaka.

Godišnji gubitak u SNB-u pripisuju padu vrijednosti portfelja dionica i obveznica, povezanom s padom cijena na tržištima dionica i vrijednosnica u uvjetima slabljenja tržišta zbog podizanja kamatnih stopa.

Među negativnim utjecajima ističu i jačanje domaće valute.

Preliminarne brojke pokazuju gotovo šest puta veći godišnji gubitak u usporedbi s prethodnim rekordom, zabilježenim 2015. godine, kada je dosegnuo 23 milijarde franaka.

Time je, usporedbe radi, blago nadmašio vrijednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) Maroka.

U 2022. godini SNB je zabilježio gubitak od 131 milijardu franaka na pozicijama u stranim valutama, koje uključuju 800 milijardi franaka “težak” portfelj dionica i obveznica kupljenih tokom dugotrajnih nastojanja banke da zauzda jačanje franka.

U prošloj godini globalna tržišta dionica su oslabila, a cijene obveznica pale, jer su centralne banke širom svijeta, uključujući SNB, podizale kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju.

Kamatne stope povećane u tri navrata

Jaki franak, koji je u julu porastao iznad pariteta s eurom, rezultirao je gubicima povezanim s fluktuacijama valutnih kurseva.

Pozitivna stavka bile su SNB-ove rezerve zlata, čija je vrijednost u 2022. godini porasla za 400 miliona franaka, pokazuje izvještaj SNB-a.

U saopćenju napominju da, zbog prošlogodišnjeg gubitka, neće uplaćivati novac u budžet države i kantona.

Prošle godine su na osnovu rezultata uplatili šest milijardi franaka.

Po mišljenju analitičara, malo je vjerovatno da će gubitak utjecati na politiku SNB-a, koji je u 2022. godini povisio kamatne stope u tri navrata ,u nastojanju da suzbije visoku inflaciju u Švicarskoj.

“Ogromni gubici SNB-a neće nimalo promijeniti njegovu monetarnu politiku”, nagađa Karsten Junius, ekonomist u švicarskoj privatnoj banci J.Safra Sarasin.

Zahvaljujući velikom ugledu, SNB neće morati ništa mijenjati, tvrdi on.

SNB će detaljne godišnje poslovne rezultate objaviti 6. marta.

IZVOR: AGENCIJE