Region počeo sa vakcinacijom, planiraju se naredni koraci, a šta radi BiH?

0

Hrvatska je danas započela sa vakcinacijom građana vakcinom protiv koronavirusa. Branka Aničić je 81-godišnjakinja koja je prva primila vakcinu protiv korone, piše N1….

Nakon cijepljenja gospođa Aničić rekla je kako je sretna što se prva cijepila, što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život.

“Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih”, kazala je Branka Aničić.

Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

Kada je riječ o Srbiji, prema nekim najavama u januaru bi u ovu zemlju trebalo stići oko milion doza vakcine.

Podsjetimo, u Srbiju su stigle prve vakcine protiv korona virusa i počela je vakcinacija prije tri dana.

Prvu dozu vakcine primila je premijerka Ana Brnabić, a zatim ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Dok zemlje u susjedstvu vakcinišu svoje stanovnike, BiH je nagovijestila da će svoje građane vakcinisati “u prvom tromjesečju” naredne godine. Tačan datum nije preciziran.

Kako je ranije spomenuto, u BiH bi trebalo stići milion i 232 hiljade doza vakcina, što je dovoljno za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH.

Čak iako sve bude išlo po planu, ne treba isključiti potencijalne komplikacije zbog sistema odlučivanja, tj. sloge FBiH i RS oko modela vakcine o čemu je već bilo riječi.

Šta BiH čeka?

Korisnici društvenih mreža i ovog puta su uspjeli na sebi svojstven način da prokomentarišu početak vakcinacije u regiji, dok BiH čeka.

“Potpuni krah sa vakcinacijom na Covid-19 pokazuje da je Bosna i Hercegovina zahvaljujući vladajućoj državnoj četvorci izgubila korak s vremenom. I dok su države sa kojima graničimo počele sa imunizacijom stanovništva, građani BiH osuđeni su na čekanje. Bojim se da zadugo nećemo vidjeti vakcinu, i ako je vidimo, vjerojatno će biti neka hedija od prijateljskih zemalja i to u vrlo malim količinama, što nam neće pomoći da virus stavimo pod kontrolu ni tokom 2021. godine”, kazao je Nihad Čolpa, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Jedna od korisnica Twittera je u tvitu dočarala šta misli o angažmanu vlasti u BiH kada je riječ o vakcinaciji.

“Iskreno – naši zdravstveni autoriteti bi trebali odreda dati otkaze, nakon ove provale s nabavkom vakcina, ja bih napustila i medicinu i institucije, ne bih od stida smjela međ ljude, otišla bih na Romaniju ovce čuvati i kopat krompir da me niko ne vidi ni ne čuje od stida”.

Jedan korisnik je dodao: “Hoće li neko u BiH shvatiti da je jedan dan u bolnici skuplji nego jedna vakcina”.

Dino Mustafić je istakao da ako je tačno da vakcine stižu u aprilu u BIH, onda je jasno da “vlast neradom ubija”.

Osim što vakcine nisu obezbijeđene, BiH je suočena sa još jednom humanitarnom krizom i to onom sa migrantima.

Prepušteni skoro pa sami sebi, sa jednim obrokom dnevno i sve lošijim zdravljem i uslovima, oko 500 migranata se nalazi u kampu Lipa kod Bihaća.