18.04.2024.
HomeNovostiReakcije nakon dodjele nagrade Handkeu: Poraz civilizacije

Reakcije nakon dodjele nagrade Handkeu: Poraz civilizacije

Srebrenička majka Fazila Efendić, nakon genocida u Srebrenici, vratila se u Potočare gdje je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari sahranila muža Hameda i sina Fejzu.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” u neposrednoj blizini Memorijalnog centra otvorila je cvjećaru iz koje svaki dan gleda mezare muža sahranjenog 2003. godine i sina, koji je imao nepunih 20 godina kada je ubijen.

Fazila je 11. jula 1995. godine izgubila mnoge članove uže i šire familije ali želja za opstankom i životom u Potočarima ne jenjava. Vratila se u svoju devastiranu kuću u kojoj su samo ostavljene diplome i pohvale njenog sina Fejze, koji je bio učenik generacije u Elektrotehničkoj školi.

Ogorčena je ova srebrenička majka na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu danas u “Konserthusu” (Koncertnoj kući) u Stockholmu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

“Ogorčena sam, ne mogu da vjerujem da je ljudski um to mogao učiniti. To je neljudski čin. Kako će dodijeliti nagradu čovjeku koji negira genocid, poslije toliko godina, nakon presuda. Nemam riječi”, poručila je Efendić za Anadolu Agency (AA).

Ogorčena je na sve koji su imali svoj udio u dodjeli nagrade.

“Godinama čekamo pravdu da dođe. Bog zna hoće li ikada biti zadovoljena. Ogorčena sam kao majka ubijenog djeteta u genocidu”, kazala je Efendić.

Dodala je da očito ljudi ne žele pravdu i istinu.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, nakon dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, poručio je da je “ovo poraz civilizacije i Evropske unije” te da je Švedska akademija nauka, na neki način, izgubila svoj smisao.

“Ono što su naumili to su i uradili. Nakon 80 godina i pokušaja da se Nobelova nagrada dodijeli Adolfu Hitleru i neuspjeha, uspjeli su nakon 80 godina dodijeliti nekome ko zastupa približno istu politiku”, rekao je Tahirović za AA.

Smatra da je to “poraz civilizacije, Evropske unije koja je donijela četiri rezolucije kojima štiti negiranje genocida u Srebrenici”.

“Na neki način, poraz i nas koji smo na neki način pokušali da ukažemo na određene činjenice. Nažalost, nismo uspjeli. Akademija nauka i umjetnosti Švedske je ostala pri svom stavu i dodijelila nagradu čovjeku koji negira zločine, koji podržava počinioce zločina. Akademija nauka je ovim činom, na neki način, izgubila svoj smisao”, dodao je Tahirović.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije održava se danas u Stockholmu, nakon što je dobitnicima uručena Nobelova nagrada.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti