14.07.2024.
HomeNovostiRazrooka "dva oka u glavi": Izetbegović zbog korona virusa otkazuje sjednicu GO...

Razrooka “dva oka u glavi”: Izetbegović zbog korona virusa otkazuje sjednicu GO SDA, Kavazović ne otkazuje džumu

Poštujući upute Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji, rukovodstvo Glavnog odbora Stranke demokratske akcije  (SDA) donijelo je odluku  o otkazivanju sjednice Glavnog odbora SDA koja je bila zakazana za sutra, 7. mart 2020.

Na proširenoj sjednici Glavnog odbora učestvovali bi članovi GO i novoizabrani predsjednici lokalnih organizacija, što je ukupno 270 ljudi iz cijele BiH. To predstavlja javno okupljanje sa izuzetno visokim stepenom opasnosti širenja korona virusa.

Rukovodstvo Glavnog odbora SDA naknadno će utvrditi termin održavanja sjednice Glavnog odbora, u skladu sa razvojem situacije i upute nadležnih zdravstvenih institucija.

S druge strane, sasvim suprotno, Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović poručio je da se ne odgađa džuma-namaz zbog koronavirusa. Naime, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apelira na sve svoje članove i pripadnike da ne podliježu panici koja se širi zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u našoj zemlji, ali da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitili od ove bolesti.

– Apeliramo na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl., ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava. Islamska zajednica će pratiti sve instrukcije nadležnih državnih organa i shodno njima organizirati svoje aktivnosti i javna okupljanja i o tome informirati javnost. Prema svim relevantnim informacijama, još nema potrebe za bilo kakvim vanrednim mjerama i današnji džuma-namaz će se organizirati bez ikakvih posebnih restrikcija – napisali su u svom saopćenju.

Reis-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjeća sve starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom iz rizičnih skupina da im je prema islamskim propisima dozvoljeno, iz preventivnih i zdravstvenih razloga, obaviti podne-namaz u kući umjesto džume u džamiji.

Ko je ovdje u pravu? Zašto nisu u koordinaciji bošnjački svjetovno-duhovni lideri? Jesu li “dva oka u glavi” postala razrooka?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti