25.07.2024.
HomeNovostiRazjareni Dodik: "Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora"

Razjareni Dodik: “Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora”

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas novinarima da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa RS-a u vezi s agremanom novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Thomasu Fitschenu.

Dodik je rekao da njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i RS-a.

– Ako ovo neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Sve ove godine u politici nikada nisam blefirao i vodim odgovornu, jasnu i preciznu politiku. Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a pokazat će ko razumije, ko ne globalne trendove, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i zapadu, a ko to ne prihvata – rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, Dodik je preglasan po ovom pitanju na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH od druga dva člana Predsjedništva, zbog čega ima mogućnost da uloži veto, koji mora biti potvrđen u NSRS-u dvotrećinskom većinom.

Dodik je istakao da ništa nije upereno protiv Njemačke kao države, nego protiv njene politike, odnosno rezolucije u Bundestagu u kojoj je navedeno da je potrebno ukinuti etničke podjele u BiH, što bi, po mnogima u RS-u, značilo raspakivanje Dejtona.

U Ambasadi Njemačke su u petak za Nezavisne izjavili da su optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda neodržive i neutemeljene.

– Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Daytona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS-a. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU – odgovorili su iz Njemačke ambasade.

Dodik je rekao da je ovu izjavu primio k znanju, ali je istakao da još nije jasno koju politiku Njemačka ima kad su u pitanju RS i srpski narod, odnosno da li važi rezolucija Bundestaga.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti