Razbojnici haraju Sarajevom, jedan od njih prijavljen čak 23 puta

0

Prema podacima sarajevske policije, najviše razbojnika “vreba” u Novom Gradu, ulicama Džemala Bijedića, Trg ZAVNOBIH-a, Gradačačka… Mnogi od razbojnika policiji su dobro poznati, a apsolutni rekorder po vršenju ovih dijela lani je prijavljen čak 23 puta.

Na području Kantona Sarajevo u 2020. godini registrirana su 333 razbojništva, što je za 45 slučajeva manje nego godinu ranije. Od 301 razbojništva evidentirano po nepoznatom počiniocu, naknadno je rasvijetljeno manje od pola – 136 slučajeva.

Podaci su to Ministarstva unutrašnjih poslova KS, prema čijim evidencijama najviše razboništava se dešava u prodavnicama (145 puta), na ulici (83), kladionicama (58), apotekama (32), benzinskim pumpama (devet)…

Kao sredstva izvršenja, policija navodi da je to najčešće prijetnjom upotrebe vatrenog oružja (137 puta). Međutim, razbojnicima nisu strane ni prijetnje i upotreba noža, komada stakla, šarafcigera(106 puta), ali i fizičke snage (90 puta).

Prijavljene su 122 osobe, od kojih je 87 povratnika u vršenju ovih djela i 10 maloljetnika. Slobode je lišeno 69 osoba.

Među povratnicima, osam je prijavljeno za pet ili više djela.

Apsolutni rekorder je K. N. (1982. godište), koji je prijavljen čak 23 puta.

Posmatrano po lokacijama, razbojništva su se lani najviše dešavala u Općini Novi Grad. Najviše krivičnih djela razbojništava, prijavljeno je u ulicama Džemala Bijedića (32), Trg ZAVNOBIH-a (devet), Gradačačka i Kranjčevićevićeva (sedam), Zagrebačka, Zmaja od Bosne, Šehitluci i Bulevar Meše Selimovića (šest), piše Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here