24.05.2024.
HomeNovostiRazbijen veliki balkanski narko kartel: Zaplijenjeno 2,6 tona kokaina

Razbijen veliki balkanski narko kartel: Zaplijenjeno 2,6 tona kokaina

 

U opsežnoj međunarodnoj akciji policije iz osam zemalja kazneno je prijavljen 61 osumnjičeni pripadnik balkanskog narko kartela koji Europu opskrbljuje kokainom, a zaplijenjeno je 2,6 tona te droge, više od 300 kilograma marihuane i 600.000 eura u gotovini, izvijestio je MUP u ponedjeljak.

Rezultati akcije predstavljeni su na konferenciji za medije u Madridu na kojoj je sudjelovalo i troje predstavnika hrvatske policije.

Od 61 prijavljenog pripadnika narko kartela uhićeno je njih 23 i to 13 u Španjolskoj, a deset u Sloveniji, kažu u policiji. Osim droge i novca tijekom akcije je zaplijenjeno i devet luksuznih vozila i pet motora.

U policiji kažu da je prošle godine proveden niz akcija u okviru operativne radne skupine između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal.

Ova izrazito mobilna zločinačka organizacija imale je aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je operativnu radnu skupinu osnovao u srpnju 2020. s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciji zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu.

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Poduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tijekom njihovih višestrukih putovanja između Španjolske i Južne Amerike kako bi organizirali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tona kokaina.

Istraživanje je dobilo zamah u ožujku ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, su do tada izbjegavale osobno prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju.

image

Zaplijenjena droga

“To je bila predobra prilika za policiju da je propusti. U ranim jutarnjim satima 10. ožujka 2021. godine, pripadnici španjolske nacionalne policije izvršili su istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhitili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom.

Španjolski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji, u svibnju 2021. godine, slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi. Od toga je do sada uhićeno ukupno 10 osumnjičenih”, izvijestio je MUP.

Samo u ovoj i prošloj godini dubrovačka policija zaplijenila je oko 700 kilograma kokaina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti