22.07.2024.
HomeNovostiRatno ludilo: Dok potpisuje prisvajanje otetih ukrajinskih teritorija Putin "gubi konce" na...

Ratno ludilo: Dok potpisuje prisvajanje otetih ukrajinskih teritorija Putin “gubi konce” na bojištu

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dokumente za aneksiju četiri ukrajinska regiona – Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja. U isto vrijeme, ukrajinske trupe u tim područjima napreduju u oslobađanju.

U dokumentu stoji da “Rusija prihvata” ove teritorije, ali u dvije oblasti Hersonu i Lugansku rekli su da preuzimaju više sela.

Putin je također potpisao i dekret kojim se formalizuje ruska zapljena nuklearne elektrane u Zaporožju koja je do nedavno bila pod ukrajinskim rukovodstvom, ali pod ruskom okupacijom.

Na terenu se čini da je stvarnost nešto drugačija, a situacija u anektiranim teritorijama se polako popravlja. Ukrajinske snage postižu uspjeh i na jugu i na istoku, a posljednji o kojem je obaviješteno jeste ponovno zauzimanje nekoliko teritorija oko Hersona što je uslijedilo nakon niza uspjeha u ovom području.

Ukrajinski guverner Luganska Serhiy Haidai je također rekao da su ukrajinske snage ponovo zauzele šest sela u ovom regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je obećao da će Rusija ponovo preuzeti svaku teritoriju koju su izgubili od ukrajinskih snaga. Suočavajući se sa pitanjima vezanim za nedavne gubitke, on je rekao novinarima: “Ovdje nema kontradikcije. Oni će zauvijek biti s Rusijom, biće vraćeni”.

Ali Andrej Kartopolov, predsjednik komiteta za odbranu Dume, rekao je državnim medijima da Rusija treba da prestane da laže o tome šta se dešava na bojnom polju, rekavši da Rusi nisu glupi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti