Ratni zločinac Dragan Vasiljković vršlja po Bosni, Tužilaštvo BiH gluho, nijemo i slijepo

0
Vojislav seselj i kapetan Dragan u Kninu.

Tako je u Banjoj Luci omogućeno ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću da otvori ured Fondacije Kapetan Dragan i javno djeluje kroz, uvjetno rečeno, humanitarni rad.

U Banjoj Luci sinoć je otvorena Fondacija Kapetan Dragan. Epitet humanitarna. A otvorio ju je lično Dragan Vasiljković, osuđivani ratni zločinac. Vlast u Banjoj Luci u tome ne vidi problem, ali pravni stručnjaci itekako.

“Radi se o još jednom u nizu provokativnih pokušaja koji se ne mogu podvesti pod pravni poredak Bosne i Hercegovine”, ističe za FTV pravnik Šukrija Bakšić.

Pitamo se i šta je s Inzkovim zakonom kojim se direktno zabranjuje negiranje genocida. Trebao bi se poštovati na teritoriji cijele države, dakle i entiteta RS. U praksi, dakle, kršenje.

“Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekat kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje ili naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

Postavlja se pitanje čija je zadnja: zakon prvog čovjeka OHR-a ili ukaz prve dame Republike Srpske?

“Kad je u pitanju pravna snaga riječ je o izmjeni i dopuni državnog zakona, a još uvijek su državni zakoni iznad entitetskih pravnih akata”, naglašava za FTV Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Razloga za reakciju Tužilaštva BiH, tvrde pravnici, već sada ima. Ali je bolje sačekati prve konkretne korake u djelovanju Fondacije.

“Radi se o još jednom slučaju kršenja spomenutog zakona, tako da ima osnova da se djeluje. Nažalost, da li će do toga doći, već smo svjedoci da se nekoliko puta dotični zakon prekršio i stvorila osnova za krivičnu odgovornost, pa se nije reagovalo”, navodi Bakšić.

“Mnogo je opasniji stav izvršnih organa vlasti entiteta RS, koji su po ko zna koji put otvoreno stali na stranu svega onoga što predstavlja sramotu za entitet RS i te neke ciljeve koje oni pokušavaju predstavljati”, poručuje Omerdić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here