Rasulo u SDA, pljušte optužbe i ostavke: Sebija ljuta jer nisu slušali nju i njenu prijeteljicu Enru Suljić

0
Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, obraćajući se novinarima u noći nakon okončanja lokalnih izbora, najavio je da će se odgovornost za katastrofalni poraz kandidata te stranke za načelnike općina u Sarajevu utvrditi nakon što se izvrši detaljna analiza postignutih rezultata. “Izgubili smo Sarajevo, ali smo dobili Bosnu i Hercegovinu“, kazao je.

No, prema pouzdanim izvorima iz vrha SDA, Sebija Izetbegović, supruga lidera stranke i potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA, odmah je nakon što su stigli rezultati identificirala krivce za izborni slom u općinskim stranačkim organizacijama. “Krivi ste zato što niste slušali Kantonalni odbor”, poručila je ona nekolicini čelnika općinskih organizacija u Sarajevu.

Fikret Prevljak, kandidat za načelnika Ilidže, koji je doživio težak poraz od Nermina Muzura iz Naroda i pravde, najavio je ostavku na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA, na koje je izabran voljom bračnog para Izetbegović. No, Prevljak je i član rukovodstva Općinskog odbora SDA na Ilidži, što, doduše, nije u skladu sa Statutom stranke, ali za njega uglavnom ne važe formalna ograničenja u stranci. Ostavku na tu funkciju nije najavio.

Ostavku na sve bojne funkcije u Stranci demokratske akcije, uključujući i Glavni odbor, podnio je Nedžad Ajnadžić, koji nije uspio obnoviti mandat načelnika općine Centar, jer ga je teško porazio Srđan Mandić iz Naše stranke.

No, javnosti je ostalo nepoznato da je šefica predizborne kampanje Kantonalnog odbora SDA bila doktorica Enra Suljić, prva i najodanija saradnica Sebije Izetbegović u medicinskoj struci, u Kliničkom centru, kao, eto, i u politici. Doktorica Suljić se, gostujući nedavno na Face TV-u, energično zalagala za “depolitiziranje zdravstva”, a istovremeno je vodila kampanju sa SDA. To je samo jedna od dvadesetak funkcija koje ona trenutno obavlja.

Za Informativno-propagandni sektor u predizbornoj kampanji Kantonalnog odbora SDA bio je zadužen Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva. Za neuspjeh u kampanji njega su već kaznili glasači u općini Stari Grad, jer je po ko zna koji put doživio izborni fijasko.