Raspušten hrvatski Sabor

0

Hrvatski sabor donio je danas odluku o svom raspuštanju čime je počeo da teče rok za održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Parlamentarni izbori moraju biti održani u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi najraniji rok za izbore bio 12. juni, a posljednji 21. juli.

Datum izbora odrediće predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenose hrvatski mediji.

Raspuštanje Hrvatskog sabora predložilo je šest poslaničkih klubova vladajuće većine, što je izazvalo oštru raspravu poslanika jer je jedan broj bio protiv s obzirom na to da nije usvojen zakon o obnovi Zagreba nakon katastrofalnog zemljotresa koji ga je pogodio prije dva mjeseca.

Sabor je prethodno usvojio rebalans budžeta za ovu godinu u kojem su prihodi smanjeni za 23,2 milijarde kuna i iznosiće oko 122 milijarde, dok rashodi ostaju na 147,3 milijarde kuna.

Pad prihoda posljedica je mjera preduzetih u borbi protiv virus korona, odgađanja, odnosno djelimičnog ili potpunog oslobađenja od plaćanja poreza i doprinosa, kao i pada privredne aktivnosti.

Budžet je rađen na osnovu projekcije da će bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u ovoj godini imati rast od 2,5 odsto, a nova procjena Vlade je da će BDP pasti za 9,4 odsto.

Za glavnog tužioca Hrvatske imenovana je Zlata Hrvoj Šipek koja je prva žena na toj poziciji.

Ona je naslijedila Dražena Jelenića koji je podnio ostavku nakon što je utvrđeno da je skrivao da je član masonske lože.