18.05.2024.
HomeNovostiRaspad prosrpske koalicije u Crnoj Gori: Dritan ostao bez ministarske fotelje, upitna...

Raspad prosrpske koalicije u Crnoj Gori: Dritan ostao bez ministarske fotelje, upitna skupštinska većina

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je na sastanku predstavnika partija iz pobjedničke koalicije predložio da ministar odbrane bude lider URA-e Dritan Abazovića, ali da su se koalicioni partneri tome usprotivili.

Krivokapić smatra da je vrlo moralno, iako možda neprincipijelno u odnosu na postavljene principe o ekspertskoj Vladi, da mjesto ministra odbrane pripadne Dritanu Abazoviću.

„Jer, da nije bilo koalicije “Crno na bijelo” koju predvodi Dritan Abazović, mi danas ne bismo ni pričali o novoj Vadi“, kazao je Krivokapić.

Upitan šta će se desiti ukoliko njegova Vlada ne dobije poverenje, Krivokapić je rekao da je to najgora varijanta i da je svjestan svih mogućih posljedica.

„To je najgora varijanta, ali 41 glas je jedina mjera podrške. Ako ovu vladu ne izglasa Skupština, kreće sljedeća procedura, ali mislim da to građani ne žele. Ja sam svjestan svih mogućih posljedica. Tražio sam 200 dana da me niko ne napada, ja sam uradio šta je sve do mene. Na političarima je sada da kažu šta žele. Ja se bavim budućnošću, ne interesuje me ni prošlost, a ni zasluge“, kazao je Krivokapić.

On je putem društvenih mreža saopštio da će, nakon konstituisanja Vlade Crne Gore, nacionalne manjine biti zastupljene u novoj vlasti.

​”Kao mandatar za sastav nove Vlade, čvrsto sam opredeljen da uvažim nacionalnu raznolikost Crne Gore. U ovom trenutku to možda nije vidljivo, ali nakon konstituisanja Vlade, nacionalne manjine će biti zastupljene u novoj vlasti”, napisao je Krivokapić na Twitteru.

No, malo je vjerovatno da će nacionalne manjine glasati za jednonacionalnu Vladu koju je predložio mandatar Krivokapić, čak i u slučaju da na predloženoj listi ministara ostene ime Dritana Abazovića.

Prema odredbama crnogorskog Ustava, ukoliko mandatar ne uspije osigurati potrebnu većinu za izbor vlade, predsjednik države dužan je mandat povjeiti nekome drugom. U konkretnom slučaju, to bi mogao biti Duško Marković, aktuelni premijer Crne Gore, koji dolazi iz Đukanovićeve partije SNP

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti