19.05.2024.
HomeNovostiRaspad bošnjačke "Grande koalicije": Svađa oko migranata, ili nešto sasvim drugo?

Raspad bošnjačke “Grande koalicije”: Svađa oko migranata, ili nešto sasvim drugo?

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Khalid Rao, ambasador Pakistana u BiH, reagirali su sinoć na neke stavove koje je ministar sigurnosti Fahrudi Radončić izrekao na vanrednoj press konferenciji o problemu ilegalnih migranata.

– Najavio sam novu strategiju mjera protiv migrantske krize, a to je deportacija ilegalnih migranata. Danas smo imali reakciju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je primio ambasadora Pakistana, i gospođe Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova, koja je, također, primila ambasadora Pakistana, gdje su, praktično, potpuno stali na drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od mog – rekao je Radončić na vanrednoj press konferenciji.

Kazao je da je njegov koncept prozapadni, legalistički, da svi migranti moraju otkriti svoj identitet.

– Ne želim polemisati s gospodinom Šefikom Džaferovićem. Niko ne treba da se obraća na adresu Ministarstva sigurnosti i meni lično nego na adresu Šefika Džaferovića, gospođe Turković i stranke koja vodi tu politiku. Ovakvom reakcijom Džaferovića i Turković mislim da su ilegalni migranti u Grčkoj i drugim zemljama dobili poruku ohrabrenja da krenu ka našoj državi i zapadnoj Evropi – rekao je Radončić.

Pojasnio je da nijednom riječju nije uvrijedio ambasadora Pakistana.

– Rekao je da ne postoji njegova saradnja. To mogu dokazati dvije ili tri činjenice. Njegova ekselencija bila je kod mene krajem januara, bila je i kod direktora Službe za poslove sa strancima, gospodinom Slobodanom Ujićem, i na oba sastanka nama je ambasador Pakistana rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata, jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju – pojasnio je Radončić.

Ministar sigurnosti naveo je da ambasador Pakistana nije pokazao nikakvu kooperativnost i dobru volju.

– Moramo znati da smo u prošloj godini imali devet hiljada ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i da ih je trenutno tri hiljade u našim centrima za migrante, a vjerovatno još dvije hiljade u privatnim kućama. 98 posto njih ne želi da pokaže svoj identitet sigurnosnim organima BiH. Gospodin Džaferović je naravno sve ove informacije koje je danas javno saopćavam, s lakoćom mogao da provjeri u ministarstvu sigurnosti i u našoj Službi za poslove sa strancima i meni je žao što je on više povjerovao izjavu jednog ambasadora nego u ministarstvu sigurnosti – kazao je misnitar sigurnosti BiH.

Pojasnio je da u njegovim izjavama nije bilo uvrede na račun ambasadora Pakistana.

– Naravno postojala je hipotetička i postoji i dalje opcija da ću ja zatražiti da se on proglasti “persona non grata”. Današnjom reakcijom člana Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova gospođe Turković, to su dvije najistaknutije državne funkcije koje SDA ima u BiH, jasno je da od tog mog prijedloga ne može biti ništa. Meni je žao da član Predsjedništva, gospodin Džaferović favorizira interes ilegalnih ekonomskih migranata, koji ne žele da poštuju institucije ove zemlje i sigurnosno-policijske strukture da otkriju svoj identitet, umjesto da štiti interese građana BiH što mu je ustavna i moralna obaveza – dodao je ministar Radončić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, žustro je reagirao na izjave ministra sigurnosti Fahrudina Radončića naglašavajući da je izbjegavao javne polemike u koje ga je posljednjih sedmica pokušavao uvući ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a.

-Međutim, nakon njegove današnje konferencije za novinare, tokom koje je s očiglednom namjerom obmanuo javnost, prinuđen sam da zbog bh. javnosti odgovorim.

Gospodin Radončić nije ovlašten, niti sam od njega tražio, da tumači moje stavove. Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana Bosne i Hercegovine, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić.

Moji stavovi su poznati i jasni. Jedino što ja favorizujem su Ustav, zakoni i interesi Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Sve institucije BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti, imaju moju punu podršku u rješavanju migrantske krize. Pri tome, svako treba da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima. Migrantsku krizu, kao globalni problem, treba rješavati ozbiljnim mjerama, a ne širenjem mržnje i etiketiranjem BiH kao izvora sigurnosnih problema.

Ali, niko nema i neće imati moju podršku u vrijeđanju i prijetnjama protjerivanjem ambasadora akreditiranih u BiH, a naročito ambasadora zemalja koje su mnogo puta pokazale da su istinski prijetelju BiH i njenih građana. Pogotovo to ne mogu raditi zvaničnici koji nemaju nikakvu nadležnost za takve stvari.

Interes BiH kojeg zastupam jeste rješavanje migrantske krize, ali je interes i da se sačuvaju i unaprijede prijateljski odnosi koje BiH ima sa drugim državama.

Postoji dovoljno prostora da se rješava problem s migrantima, ali i sačuvaju dobri odnosi sa prijateljskim državama. Za to su potrebni poštivanje hijerarhije unutar institucija BiH, znanje, iskustvo i politička mudrost, a nikako populizam i obmane – naveo je Džaferović.

Iz Ambasade Pakistana oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem reagiraju na jučerašnju izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića u kojoj on navodi da će, ako ne bude saradnje u vezi s migrantima, tražiti i da se pakistanski ambasador proglasi “personom non grata”.

– Ambasada Pakistana smatra njegovu izjavu neprikosnovenom i neopravdanom. Njegova primjedba da se ambasador Pakistana (Khalid Rao) proglasi osobom “non grata” također duboko zabrinjava. Ambasada Pakistana dobro poznaje problem ilegalnih migranata iz Pakistana. Ostajemo u kontaktu s našim vlastima u Pakistanu, kao i sa zabrinutim bosanskim vlastima. Zapravo, Ambasada je uvijek odgovarala Službi za strance BiH u vezi sa provjerom pakistanskih državljana i nudila je usluge izdavanja putnih dokumenata za hitne slučajeve od potrebe do potrebe. Kao rezultat toga, 73 pakistanska migranta, koji su bili voljni vraćeni su u svoje domove od maja 2019. do marta 2020. godine – naveli su iz ambasade.

Pakistanski ambasador je, dalje navode, 30. januara 2020. pozvao Radončića u svoj ured gdje se razgovaralo o pitanju ilegalnih migranata te je dogovoreno razmjenjivanje informacija i proširenje saradnje. Međutim, o deportaciji migranata nikada se nije razgovaralo tokom sastanka.

– Imajući u vidu neosnovane i lažne izjave ili primjedbe gospodina Radončića, ambasador je danas pozvao gospodina Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH i izrazio zabrinutost. Oba dužnosnika uvjerila su ambasadora da će se pozabaviti ovom situacijom i da nikome neće biti dozvoljeno da stvori klin između snažnih prijateljskih odnosa izgrađenih tokom godina između Pakistana i Bosne i Hercegovine – poručuju iz Ambasade.

Pakistan, dalje se navodi, pridaje veliku važnost odnosu sa Bosnom i Hercegovinom.

– Stoga smo zabrinuti zbog nepravedne izjave gospodina Radončića. Nadamo se da će vlasti BiH izdati pojašnjenja njegove neopravdane izjave- poručuju iz ambasade Pakistana.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da podržava stav ministra  sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i da migrante koji su ilegalno ušli, treba odmah izbaciti iz BiH.

“To nije humanitarno pitanje, nego bezbjednosno”, ukazao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što glas te vrste dolazi iz Sarajeva i od čovjeka koji ima odgovornost za to.

“Ako se neko sjeća, ja sam o tome govorio i ranije”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je EU dala obećanja, neka se ona time bavi, a ne mi na prostoru BiH.

“Mi ne možemo izdržati još 6.000-7.000 migranata pored svih problema koje imamo”, zaključio je Dodik.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti