Raskrinkavanje nesposobne vlasti: Kako je bosanski novinar za samo par sati pronašao milion dostupnih vakcina?

0

Mjesecima smo svjedoci manipulacija, laži i izbjegavanja odgovornosti, za nabavku vakcina. “Nema ih dovoljno”, “pokupovale bogate zemlje”, “bogatije zemlje ne mogu nabaviti”, samo su neke od izjava nadležnih i nenadležnih. Kulminiralo je krajem prošle i početkom ove sedmice, naročito u Federaciji. Na trenutak je izgledalo da vidimo „350.000 vakcina na kraju tunela“. No, samo na trenutak, ponovo su prevagnule političke i svake druge manipulacije.

Redakcija Žurnala je odlučila da napravi mali eksperiment i u okviru naših skromnih mogućnosti, pokušamo pronaći vakcine. Zamolili smo jednog građanina Bosne i Hercegovine, koji ima iskustvo sa načinom poslovanja u Zapadnoj Evropi, da pokuša samostalno istražiti mogućnost nabavke vakcina.

Trebalo mu je samo par sati da stupi u kontakt sa firmom iz Zapadne Evrope, koja ima predstavništva i u zemljama Srednjeg Istoka, te dobije sve relevantne informacije. Kako kaže, bilo mu je dovoljno da kontaktira telefonski broj dostupan na web stranici firme. Komunicirao je na francuskom jeziku a Žurnal posjeduje glasovne  snimke i tekstualne poruke.

„Znam za situaciju u vašoj državi, mogli su još prije dva mjeseca sve nabaviti“, odmah mu je rekao predstavnik firme koju je kontaktirao.

Također je naglasio da rade samo preko banaka visokog rejtinga u Evropi i da ne ugovaraju količine manje od milion vakcina.

„Problem je što kod vas žele brzo i mnogo zaraditi. Ne može nam naručiti 100.000 vakcina  i zaraditi milion, to je i za mene veliki novac“, nastavlja sagovornik očito upoznat sa ovdašnjim sistemom „trgovine“.

U porukama koje imamo u arhivi, precizirao je ponudu:

– Isporučujemo vakcine Sputnik, minimalna količina je milijun doza.

– Rok isporuke je 15 dana maksimalno. Moguće je i prije.

– Nudimo pošiljke od milion doza, potpuno plaćanje ili neopozivi akreditiv od AAA banke.

– Količine manje od jednog miliona biće dostupne ovog ljeta.

Firma koju smo kontaktirali je samo jedna od brojnih koje mogu obezbjediti vakcine. Poslovni čovjek s kojim smo komunicirali tokom ovog malog “testa” nam tvrdi da se radi o ozbiljnoj firmi. Sigurni smo da postoji veliki broj drugih načina za nabavku vakcina ali, kao što znamo, naše vlasti nisu iskoristile niti jedan da to urade.

Stoga smo odlučili da objavimo ovaj mali “test”.

Na kraju, da ipak još jednom postavimo par pitanja. Kako je moguće da samo jedna osoba, bez pomoći diplomatsko-konzularnih predstavništava, ministarstava, savjetnika i eksperata, za samo par sati pronađe vakcine, a da naše vlasti to nisu u stanju? Da li je moguće da se niko od njih nije dosjetio da otvori web stranicu nabavljača i kontaktira broj telefona?

Moguće je. Sa ovakvim vlastima, sve je moguće.

Piše: Amarildo Gutić/Zurnal.ba