Raskrinkani ratoborni popovi: EU parlament osudio djelovanje Pravoslavne crkve na Balkanu, tvrde da je pod ruskim utjecajem

0

U izvještaju koji je jučer usvojen u Evropskom parlamentu osuđuje se djelovanje Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska.

Evropski parlament je jučer usvojio izvještaj o stranom djelovanju na demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući i dezinofrmacije. Izvještaj je u februaru načinio istoimeni komitet.

U izvještaju se primjećuje kako je Rusija svoj utjecaj širila kroz Pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (posebno entitetu Republika Srpska), Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini. Navodi se kako je ovaj utjecaj korišten za širenje antievropskih osjećanja, poticanje sukoba među lokalnim stanovništvom i pristrasnog predstavljanja historije.

Osuđuju se napori Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi raspirivala sukobe među zajednicama, što bi dovelo do destabilizacije regiona. Iskazana je zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve da u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni Hercegovini (posebno Republici Srpskoj), Rusiju predstavu kao zaštitnika porodičnih vrijednosti i pojača veze između crkve i države.

Kao zabrinjavajuća je označena pomoć koju su Mađarska i Srbija pružile Kini i Rusiji u širenju njihovog geopolitičkog utjecaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here