18.05.2024.
HomeNovostiRakija kao faktor socijalne stabilnosti: Šljiva dobro rodila - neće biti nemira

Rakija kao faktor socijalne stabilnosti: Šljiva dobro rodila – neće biti nemira

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetio je danas voćara i izvoznika šljive Milu Stojića iz Tutnjevca koji je rekao da je ovogodišnji rod dobar, ali je ukazao na probleme u izvozu voća na evropska tržišta.

Prema riječima Stojića, na graničnom prelazu Hrvatske u Gradišci ograničen je rad fitosanitarne inspekcije koja ne radi vikendom.

“Nevolja je što voćari idu na jedan granični prelaz i što fitosanitarna inspekcija na granici Hrvatske radi svega osam sati dnevno i ne rade u dane vikenda, a naši proizvodi ne trpe čekanje”, naveo je Stojić i ukazao da je plasiranje kvalitetnog i svježeg voća interes stanovnika EU.

Prema riječima Stojića, dio rane šljive već je izvezen na tržište EU i voćari od Savjeta ministara očekuju pomoć da se riješi problem pri izvozu, koji traje od septembra prošle godine.

“Uputili smo apel svim institucijama već u januaru i molimo da fitosanitarna inspekcija produži radno vrijeme i da radi bar subotom, jer u sezoni imamo narudžbi po 100 tona dnevno, a naša roba ne može da čeka”, rekao je Stojić.

On je naveo da će u sezoni izvesti 2.500 tona konzumne šljive iz Ugljevika u zemlje EU.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić ističe da je opština Ugljevik najveći izvoznik šljive iz Republike Srpske na tržište EU.

On je izrazio zadovoljstvo što je domaća šljiva našla put ka evropskom tržištu, navodeći da je opština Ugljevik značajno ulagala u razvoj voćarstva u proteklom periodu i da se to isplatilo.

Rakija se na balkanu smatra ne samo pićev, već i lijekom, pa čak i faktorom socijalne stabilnosti. Kad šljiva dobro rodi i od nje se napravi rakija, to znači da će ljudi piti i neće se buniti: Šljiva dobro rodila – neće biti nemira! Šta još narodu treba? Malo meze, možda…

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti