Rajčice usporavaju starenje

0

Rajčice pomažu smanjiti rizik od raka

Likopen je vrsta antioksidansa u rajčici za koji se zna da je vrlo dobar u sprječavanju raka. Stručnjaci kažu da je likopen posebno dobar u liječenju raka jednjaka, grla, želuca, grlića maternice, prostate i debelog crijeva. Da bi se ovaj borac protiv raka aktivirao, rajčice se moraju podgrijati.

Pomlađuju vas
Osim likopena, u rajčici postoje i mnogi drugi oblici antioksidansa. Jedan od njih je i vitamin C koji je vrlo dobar za vašu kožu. Uključivanje rajčice u vašu prehranu odličan je način da se uspore različiti znakovi starenja, jer vitamin C neutralizira slobodne radikale koji ubrzavaju proces starenja.

Čuvaju zdravlje srca

Puno antioksidansa u rajčici također pomaže kardiovaskularnom sustavu da ostane u vrhunskom stanju. To je zato što molekule koje se bore protiv slobodnih radikala pomažu u sprečavanju oksidacije masnih ćelija, sprječavajući ih da one na kraju postanu kolesterol koji začepljuje vaše arterije. Arterije bez začepljenja sprečavaju pojavu visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšavaju vaš imunološki sustav

Svi znaju da je vitamin C potreban za jak imunološki sustav. Osobito u današnje vrijeme u kojem vlada stres, loša prehrana i zagađivači okoliša. Redovitim jedenjem rajčica i unosom vitamina C manje ćete se razbolijevati i teže ćete dobiti neku infekciju.

Čuvaju zdravlje vaših očiju

Osim vitamina C, rajčice su također bogate vitaminom A, a poznato je da je vitamin A dobar za oči. Ovaj hranjivi sastojak, koji je ujedno i antioksidans, pomaže u sprječavanju oštećenja sloja stanica osjetljivog na svjetlost koji se nalazi na stražnjoj strani očiju, a naziva se mrežnica. Zato jedite rajčicu ako želite održati vid netaknutim.

Dobro djeluju na pasivne pušače

Čak i ako niste pušači, i dalje ste izloženi riziku od raka pluća i drugih bolesti uzrokovanih pušenjem ako živite s pušačem. Pasivno pušenje može doista ugroziti vaše zdravlje,a stručnjaci kažu da jedenje rajčice može suzbiti učinke pasivnog pušenja.

Sprječavaju infekcije mokraćnog trakta

Zahvaljujući sposobnosti rajčice da poveća proizvodnju mokraće, njihovo jedenje može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava tako što će izbacivati ​​bakterije iz mjehura. Rajčica je također vrlo dobra i u smanjivanju rizika od raka mokraćnog mjehura.

Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava

Budući da su bogate vlaknima, redovita konzumacija rajčice pomaže u normalizaciji rada crijeva. Prehrana s dovoljnim količinama vlakana pomaže u sprječavanju zatvora, kao i komplikacija koje ono donosi, poput nadutosti u trbuhu i pretjeranog stvaranja plinova. Vlakna u rajčici također pomažu u sprječavanju nastanka raka debelog crijeva, piše 1mhealthtips.

 

 

24sata.hr