23.06.2024.
HomeNovostiRadnici iz BiH ponovo mogu u Njemačku

Radnici iz BiH ponovo mogu u Njemačku

Radnici sa zapadnog Balkana se, nakon pauze koja je prouzrokovana pandemijom kovida-19, ponovo mogu prijaviti za rad u Njemačkoj.

“Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je usljed pandemije kovida-19 i na nivou EU ograničilo ulazak iz trećih država. Ova ograničenja su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova za BiH ukinuta 4. jula i ni za jednu od šest zemalja obuhvaćenih Pravilom za zapadni Balkan više ne postoje ograničenja. Time su ponovo omogućena zapošljavanja u Njemačkoj putem Pravila za zapadni Balkan. Međutim, treba naglasiti da je u svakom trenutku ponovo moguće uvođenje ograničenja, u zavisnosti od razvoja situacije izazvane pandemijom”, objasnio je Erentraut.

Kada je riječ o Pravilu za zapadni Balkan, pojasnio nam je da ono nikad nije bilo ukinuto, posebno ne nakon što je, kako je naglasio, početkom godine ponovo produženo na period od tri godine, odnosno do kraja decembra 2023. godine.

“Ovo pravilo obuhvata i BiH, a jedina novina u odnosu na prethodno Pravilo je uvođenje ograničenja od 25.000 koje se odnosi na sve države, koje, osim BiH, još obuhvataju Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju”, rekao nam je on.

Kada je riječ o eventualnom otvaranju novih radnih mjesta u Njemačkoj, zasad ne postoje adekvatni podaci. Kako nam je objašnjeno, s obzirom na to da pandemija još traje, njemački poslodavci u ovom trenutku ne mogu procijeniti kakve će biti potrebe na tržištu rada u narednim mjesecima, pa se zasad ne oglašavaju. Mi smo uputili i pitanje Njemačkom savezu poslodavaca, ali nam ni nakon pet dana nije stigao odgovor, što potvrđuje tezu da još nisu voljni da se u ovom trenutku o eventualnim potrebama javno izjašnjavaju.

Osim toga, kako nam je rečeno, Njemačka veliku pažnju poklanja inicijativi “malog Šengena”, kojim želi zadržati radnike u regionu i stvoriti zajedničko regionalno tržište, kako bi se region naknadno lakše integrisao u EU.

Inače, prije nekoliko dana su na njemačkoj televiziji gostovala sva tri kandidata za kancelara Njemačke nakon što će se ove godine Angela Merkel povući u političku penziju. Armin Lašet, iz njene partije i najizgledniji njen nasljednik, Olaf Šolc, kandidat njemačkih socijaldemokrata, i Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih, potvrdili su da će podržati i dalje raditi na integraciji zapadnog Balkana u EU, što je važna poruka za cijeli region.

Kao i do sada, moći će se zapošljavati svi radnici bez obzira na formalne kvalifikacije koji mogu da dokažu da ih poslodavac u Njemačkoj želi zaposliti. Oni će s adekvatnim dokumentima morati otići u Ambasadu Njemačke i podnijeti zahtjev za vizu.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu kažu da se sve adekvatne informacije nalaze na njihovoj web-stranici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti