19.05.2024.
HomeLifestyleRad u vrtu liječi depresiju..

Rad u vrtu liječi depresiju..

Mycobacterium vaccae je bakterija koju nalazimo u tlu i koju ljudi gutaju ili udišu kada provode vrijeme u prirodi i za koju se utvrdilo da ima učinke na neurone koje inače imaju lijekovi poput Prozaca. Ona može potaknuti proizvodnju serotonina (zbog čega ste opušteniji i sretniji), poboljšava kognitivne funkcije, ima utjecaj na Crohnovu bolest, pa čak i na reumatoidni artritis. Većina strastvenih vrtlara će reći da je njihov vrt njihovo ‘sretno mjesto’, a vrtlarstvo i rad na zemlji smanjuje stres i podiže raspoloženje.

Antidepresivni mikrobi u tlu uzrokuju porast citokina, što rezultira proizvodnjom viših razina serotonina. Ta je bakterija testirana na štakorima, a rezultati su bili njihova povećana kognitivna sposobnost, niža razina stresa i bolja koncentracija na zadacima od ostatka kontrolne skupine.

Vrtlari udišu te bakterije, imaju kontakt s njom i ulazi im u krvotok. Prirodni učinci tih ‘antidepresivnih’ bakterija u tlu mogu se osjetiti i do 3 tjedna (ako su pokusi sa štakorima indikacija).

Provedena su istraživanja i s pacijentima oboljelima od raka i oni su izvijestili o boljoj kvaliteti života s manje stresa kada su bili u doticaju s ovom bakterijom. Naime, nedostatak serotonina povezan je s depresijom, tjeskobom, opsesivno-kompulzivnim poremećajem i bipolarnim poremećajem. Čini se da je bakterija prirodni antidepresiv u tlu i da nema štetnih učinaka na zdravlje, piše Atma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti