Putovanje važnije od zdravlja! Uprkos strahu od virusa korona, građani RS i dalje žele u Italiju

0

Pojedini građani Republike Srpske koji su uplatili aranžmane za jednodnevna ili višednevna putovanja na sjever Italije zakazana za kraj ovog mjeseca i dalje ne odustaju od putovanja, iako je epidemija virusa korona u ovoj zemlji do danas odnijela 366 života, a zaražena je 7.375 osoba.

U turističkim agencijama za “Nezavisne” su rekli da su putovanja u Italiju za prošlu i ovu sedmicu otkazana zbog upozorenja koje je izdalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, ali da su još zakazana putovanja za kraj marta te da već ima dosta zainteresovanih.

Almir Đonlić, urednik u agenciji “Ludi popust”, rekao je da je otkazan sav program planiran za početak marta na destinacije u Italiji, ali ne i onaj za posljednje sedmice ovog mjeseca.

“Sva putovanja za destinacije u Italiji kao što su Firenca, Venecija i Trst su otkazana za prve termine u martu. Prije nekoliko dana je autobus otišao za Prag i Grac i sve je prošlo u najboljem redu. Nije bilo posebnih provjera na granicama, kao ni gužvi”, rekao je Đonlić. Istakao je da su još zakazana putovanja u Italiju za kraj ovog mjeseca i tokom narednih mjeseci, te da trenutno ne planiraju da ih otkažu, kao i da zasad za svaku od ovih ponuda ima oko 20 građana koji su nabavkom kupona rezervisali putovanje na ovu destinaciju.

“Te ponude i dalje stoje na našem sajtu i ostaće tako dok ne vidimo šta će se dalje dešavati u vezi s virusom korona. Kad bude zvaničan stav nadležnih kao što je sada u vezi s putovanjima u Italiju, onda ćemo ih otkazati”, kazao je Đonlić.

Dodao je da svi klijenti koji otkažu putovanje dobijaju nazad pun iznos uplaćenog novca.

Bojana Vuković, rukovodilac Poslovnice turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, rekla je da sve turističke ponude za Italiju i dalje stoje, ali da su one zakazane za početak marta otkazane, a one za poslije 15. marta i dalje su aktuelne.

“Svi ostali aranžmani na druge destinacije idu redovno, dok su oni za Italiju tokom ove i naredne sedmice otkazani, a poslije 15. marta ćemo vidjeti kakva će biti situacija”, rekla je Vukovićeva.

Dodala je da građani sada šalju upite jer su zabrinuti zbog virusa kovid-19.

“Građane zanima kakva su sada granična zadržavanja. Na granicama smo vidjeli da su zadržavanja redovna, nema dodatnih provjera i kontrola, kao ni ljekarskih pregleda”, kazala je Vukovićeva.

Istakla je da za one koji žele da otkažu plaćeni aranžman van otkaznog roka uvijek pokušavaju da nađu adekvatno rješenje. Nešto drugačija situacija je u turističkoj agenciji “Friend Travel” iz Trebinja, gdje kažu da su rezultati sprovedene ankete među njihovim klijentima pokazali da su Trebinjci zbog velike zabrinutosti u vezi s ovim virusom smatrali da putovanja u Italiju treba odložiti do daljeg.

“Na pitanje da li smatraju da putovanja u Italiju treba da odložimo za drugu polovinu marta, većina naših klijenata je negodovala i u strahu od virusa korona tražila da se putovanja odlože dok se situacija s ovim virusom ne riješi”, rekla je Svetlana Ninković, menadžer prodaje u turističkoj agenciji “Friend Travel” iz Trebinja.

 

 

nezavisne.com

Piše: Anja Matarugić