Putinov pomoćnik zbog rata u Ukrajini podnio ostavku pa pobjegao u Tursku

0

Anatolij Čubais, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, podnio je ostavku zbog rata u Ukrajini i napustio Rusiju bez namjere da se vrati, prenosi Reuters.

Čubais je prvi visoki zvaničnik koji je raskinuo veze s Kremljom otkako je Putin pokrenuo invaziju prije mjesec dana.

Ruski izvještaji kažu da je trenutno u Turskoj sa suprugom, a do sada je bio zadužen za koordinaciju ciljeva održivog razvoja Rusije na međunarodnom planu.

Nakon što je počeo rat, objavio je fotografiju ubijenog opozicionog lidera, što je shvaćeno kao kritički gest.

Izvor je novinskoj agenciji Tass rekao da je napustio Rusiju i da je dao ostavku kao specijalni predstavnik predsjednika Putina.

“Da, Čubais je dao ostavku svojom voljom, ali da li je napustio Rusiju ili ostao, to je njegova lična stvar”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Osim Peskova i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, tek nekoliko članova predsjednikovog kruga se pojavilo u javnosti posljednjih sedmica.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je u srijedu da je interesantno da se dvojica najviših sigurnosnih ličnosti, ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, “nigdje ne vide”, zajedno sa šefovima ruskih tajnih službi.

Čubais se nije smatrao insajderom Kremlja, iako je imao mjesto specijalnog predstavnika za veze s međunarodnim organizacijama.

Najpoznatiji je po svojoj kontroverznoj ulozi u pomaganju reformi ruske ekonomije 1990ih nakon pada Sovjetskog Saveza. Niz privatizacija pomogao je da se stvori veliki broj veoma bogatih oligarha.

Također, opozicione ličnosti nisu bile impresionirane ostavkom, a glasnogovornica Alekseja Navaljnog, Kira Jarmiš, iskazala je sumnje da je ovaj potez bio antiratni protest, već smatra da je Čubais to učinio “iz straha za sopstvenu kožu i sopstveni novac”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here