20.07.2024.
HomeSvijetPutinov pas rata - Kadirov najavio povlačenje: "Došlo je vrijeme da napustim...

Putinov pas rata – Kadirov najavio povlačenje: “Došlo je vrijeme da napustim vlast, dok me nisu izbacili”

Ramzan Kadirov, čečenski ratni vođa i jedan od najvećih pobornika ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je da je njegovo vrijeme došlo kraju i da želi dati ostavku, piše Telegraph.

U videu na svom Telegram kanalu, Kadirov je rekao da je bio predsjednik Čečenije na 15 godina i da ne želi prolongirati svoj mandat.

“Imamo poslovicu među Kavkazancima, Čečenima. Koliko god da je gost cijenjen i dugo iščekivan, ako ode na vrijeme, time ugodnije”, rekao je u videu snimljenom u svojoj raskošnoj palači u Groznom. “Mislim da je i moje vrijeme došlo”, poručio je Kadirov.

Shvatio sam da sam već dugo na ovoj poziciji. Mislim da je došlo vrijeme da napustim vlast”, napisao je na svom kanalu na Telegramu.

Nejasno je što bi Kadirov, za kojeg se vjeruje da je u bliskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, mogao raditi u budućnosti.

“Ja vodim republiku već 15 godina. Mi, Kavkanci i Čečeni, imamo izreku: ‘Bez obzira koliko je cijenjen, dugoočekivan gost, ako ode na vrijeme, još je prijatnije.’ Mislim da je došlo i moje vrijeme. Dok me nisu izbacili. Mislim da sam već star. Nekad sam bio najmlađi, neiskusan. A sada sam ostao neiskusan, ali mladost je negdje otišla”, naveo je Kadirov na Telegramu.

Čečenija je pod njegovom vladavinom optužena za masovna kršenja ljudskih prava.

Kadirova je još 2007. Vladimir Putin promaknuo u čečenskog čelnika i sve od tada je zdušno podržavao ruskog predsjednika, agresivno podupirući i invaziju na Ukrajinu.

Inače, njegov otac, Akhmat Kadirov, borio se protiv ruskih snaga u prvom čečenskom ratu sredinom 90-ih, da bi nekoliko godina kasnije promijenio stranu.

Putin ga je postavio za čečenskog vođu 2000., ali je skončao od napada granatom četiri godine kasnije.

Zapadni analitičari prilično su iznenađeni ovom Kadirovljevom najavom. Samuel Ramani, suradnik na londonskom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi za odbrambene i sigurnosne studije komentirao je da bi potencijalni odlazak čečenskog vođe prilično naštetio Putinovim ambicijama: “Ovo je drastična promjena tona jer je prije samo nekoliko dana Kadirov izjavio da su čečenske jedinice spremne za napredovanje sve do Europe.”

Drugi su analitičari skeptičniji. “Iste je stvari govorio i prije”, izjavio je Ivan Klyszcz, analitičar za Sjeverni Kavkaz, koji radi na Univerzitetu Tartu u Estoniji. “Ovakve proklamacije obično stižu u trenutku kada nešto želi izvući od Putina, u najmanju ruku javni izraz podrške!”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti