Putinov nekadašnji savjetnik: “Istinski embargo” zapadnih zemalja na energente iz Rusije mogao bi zaustaviti rat u Ukrajini”

0
“Istinski embargo” zapadnih zemalja na energente iz Rusije mogao bi zaustaviti rat u Ukrajini, kaže nekadašnji glavni savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za ekonomiju. Dr. Andrej Ilarionov u razgovoru za BBC smatra da Rusija “nije ozbiljno shvatila” prijetnje ostalih zemalja da će smanjiti potrošnju energije.

Uprkos pokušajima da smanji ovisnost o ruskim izvorima energije, Evropa zasad nastavlja kupovati plin i naftu od te zemlje.

Prošle godine je porast cijena značio da su prihodi od nafte i plina činili 36 posto državne potrošnje Rusije. Velik dio tog prihoda dolazi iz Evropske unije, koja oko 40 posto svog plina i 27 posto nafte uvozi iz Rusije.

Embargo na naftu i plin

Ove sedmice je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao da “Putinu svaki dan plaćamo milijardu eura za energiju koju nam isporučuje”.

Ilarionov kaže kako bi zapadne zemlje trebale pokušati uvesti “istinski embargo” na naftu i plin iz Rusije. Nakon toga bi, po njegovu mišljenju, trebalo oko mjesec ili dva dana da ruske vojne operacije posustanu i da se skroz zaustave.

– To je jedan od vrlo učinkovitih instrumenata koji je još uvijek na raspolaganju zapadnim zemljama, kaže.

Iako se i tokom rata nastavilo trgovanje naftom i plinom, široki spektar sankcija zaustavio je mnoge ekonomske aktivnosti, a mnoge su se strane kompanije povukle iz Rusije i izvoz je dosta otežan.

Nedavna studija Centralne banke Rusije predvidjela je pad ekonomije za osam posto, dok je Međunarodni finansijski institut kazao da bi pad mogao biti i do 15 posto.

Udarac na ekonomiju

Ilarionov kaže kako je Putin vjerovatno spreman izdržati udarac na ekonomiju, što samo potvrđuje što su za njega prioriteti.

– Njegove teritorijalne, imperijalističke ambicije važnije su mu od bilo čega drugoga, uključujući standard života stanovništva Rusije i finansijsku situaciju u zemlji. Čak i finansijsku situaciju njegove vlade, kazao je.

Prošle sedmice, usred tenzija oko načina na koji će plin biti plaćen, Putin je rekao da “ključni pokazatelji” zdravlja ruske ekonomije uključuju “stvaranje radnih mjesta, smanjenje siromaštva, poboljšanje kvalitete života ljudi i dostupnost roba i usluga”. Svjetska banka procjenjuje da čak 20 miliona Rusa živi u siromaštvu. Putin je prijašnjih godina obećao prepoloviti taj broj.

No, Ilarionov kaže da će se taj broj “sada vjerojatno udvostručiti, ako ne i utrostručiti” kako je ekonomija Rusije zapala u probleme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here