27.05.2024.
HomeSportPutinizam u sportu: Rusija zbog varanja suspendovana sa svih sportskih takmičenja na...

Putinizam u sportu: Rusija zbog varanja suspendovana sa svih sportskih takmičenja na 4 godine

Svjetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da fudbalska reprezenatcija Rusije, ako se kvalifikuje na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022, neće moći da nastupi pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji.

WADA je danas suspendovala Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima. “Ako se kvalifikuje, tim koji predstavlja Rusiju neće moći da učestvuje, ali pošto već postoji mehanizam koji je uspostavljen, Rusija se može prijaviti za učešće na neutralnoj osnovi”, rekao je predsjednik Komisije za žalbe WADA Johnatan Taylor.

Današnja odluka WADA znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da je današnja odluka Svjetske antidoping agencije (WADA) “manifestacija hronične antiruske histerije”.

“Činjenica je da se ove odluke ponavljaju i često primjenjuju na one sportiste koji su već kažnjeni na ovaj ili onaj način… Čini se da je riječ o nastavku antiruske histerije, koja je već postala hronična”, rekao je Medvedev u Gorkom, prenosi TASS.

“Nedavno sam u jednom intervjuu rekao da, na ruskoj strani, i dalje postoje problemi sa dopingom. To je nemoguće poreći”, dodao je Medvedev.

On je, ipak, naveo da bi sve relevantne organizacije u zemlji trebalo da se žale na odluku WADA.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti