Putin zavrnuo plin Poljacima

0

Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da više ne može izvoziti plin cjevovodom Yamal-Europa preko Poljske budući da je vlada u Moskvi zabranila poslovanje s vlasnikom poljske trase plinovoda.

“Provedena je u djelo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gazprom to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku”, piše u priopćenju ruske kompanije.

“U skladu s Uredbom predsjednika Ruske Federacije br. 252 od 3. maja 2022. i Vladinom uredbom br. 851 od 11. maja 2022., uvedene su sankcije nizu stranih tvrtki. Među njima je i EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa. Utvrđena je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gazprom, to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku”, stoji u poruci na Telegram kanalu koju prenosi ruska agencija RIA.

Rusija je u srijedu navečer uvela sankcije Gazpromovim podružnicama u “neprijateljskim zemljama”, uključujući kompaniju za trgovinu, skladištenje i prijenos energije Gazprom Germaniju koju je Njemačka u aprilu nacionalizirala kako bi osigurala opskrbu plinom.

Zabranjeno je i poslovanje s vlasnikom poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa kojim se ruski plin transportira u Europu.

Moskva je time uzvratila na kaznene mjere koje su SAD, EU, Švicarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Sankcionirane kompanije ne mogu sudjelovati u isporukama ruskog plina i s njima se ne smije poslovati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog plina i u zajedničkom je vlasništvu poljske plinske tvrtke PGNiG i ruskog Gazproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku plina Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja plina u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski plin, koristeći obrnuti protok plina u Yamalu, iz Njemačke prema istoku.

Prije Gazpromove objave cijene plina poskočile su u četvrtak ujutro na nizozemskoj burzi TTF oko 20 posto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here