Putin šokiran rezultatima istraživanja: Većina ruskih doktora ne bi primila vakcinu “Sputnik”!

0

Većina ruskih doktora ne bi primila novu rusku vakcinu za Covid-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje, provedeno na 3.000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prvu vakcinu protiv koronavirusa na svijetu biti spremna za upotrebu krajem avgusta, a da će među prvima, na dobrovoljnoj bazi, vakcinu dobiti doktori.

Vakcina “Sputnik V”, nazvana po prvom satelitu koji je Sovjetski savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki naučnici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3.040 doktora, pokazala je da ih 52 posto nije spremno primiti vakcinu, a 24,4 posto ih se slaže da bude vakcinisano, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi, koji kažu da se boje primiti vakcinu, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Ruska vakcina bit će odobrena prije uobičajenih ispitivanja na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi vakciona dobila zeleno svjetlo regulatora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je vakcina, koju je razvio moskovski Institut Gamaleja, sigurna i da ju je već primila njegova kći.