Putin smijenio jednog od svojih najpovjerljivijih ljudi – militantnog Dimitrija Rogozina

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u tišini smijenio Dmitrija Rogozina, čelnika državne korporacije “Roskosmos” i jednog od najbližih saradnika šefa Kremlja.

Rogozin je svim snagama podržavao Putinovu invaziju na Ukrajinu i prijetio svim protivnicima Moskve. Međutim, svjetski mediji sada postavljaju jedno pitanje, zbog čega je Putin odlučio smijeniti svog bliskog saradnika i odanog vojnika.

Inače, vijest o smjeni Rogozina je samo objavljena na zvaničnoj stranici Kremlja, bez prethodne najave. Njega će naslijediti Juris Borisov, koji je bio zamjenik predsjednika ruske vlade. Još se niko od zvaničnika Kremlja nije oglasio povodom smjene Rogozina, a odluka je stupila onda kada ju je potpisao Vladimir Putin.

Rogozin je do izražaja došao i početkom ruske invazije na Ukrajinu koja je započela 24. februara. On je bio jedan od najvećih njenih zagovornika, a prijetio je svakome ko bi se suprotstavio Kremlju. On je donio odluku i da Rusija prekine saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prije svega sa NASA-om.

Imao je i komentar o zabrani posjete Sergeja Lavrova Srbiji. Rogozin je na Twitteru napisao kako Sarmatu, najubojitijoj ruskoj raketi, ne treba odobrenje kao Lavrovu.

– To je ono za šta je dobar “Sarmat”? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju, Kao i ostali, Šveđani – napisao je Rogozin.