22.07.2024.
HomeNovostiPušači i država u ratu: Crno tržište duvana u BiH premašilo 50...

Pušači i država u ratu: Crno tržište duvana u BiH premašilo 50 posto

Legalno tržište duvanskih proizvoda je od 2010. godine do 2020. palo za više od 56 odsto, što za posljedicu ima ogromne gubitke u svim budžetima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duvanske industrije kao i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Tako, recimo, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih sedam mjeseci ove godine po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine prikupljeno je 430 miliona maraka manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok s druge strane crno tržište rapidno raste i postalo je najveće u Evropi, pišu Nezavisne novine.

Iz tog razloga, UIO BiH je u saradnji s Udruženjem ekonomista RS SWOT pokrenula kampanju “Stop švercu” čiji je cilj da se suzbije šverc cigareta u BiH, podstakne usklađivanje poreskih nameta sa tržištem da bi cijene legalnih cigareta bile manje.

U okviru ove kampanje, organizatori pozivaju građane da, ukoliko imaju informacije o švercu duvana i cigareta, to prijave na broj telefona 080 02 06 07. Svi pozivi su anonimni, a prijava, kako kažu u UIO BiH, već ima.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, rekao je da je vrlo važno da građani ne moraju ostavljati nikakve podatke kada prijavljuju slučajeve prodaje duvana i duvanskih proizvoda bez akcizne markice, odnosno na crno.

“Iz tog razloga ih i molimo da dostavljaju što konkretnije informacije koje ćemo obraditi, izaći na teren i praktično oduzeti cigarete koje se prodaju nelegalno na tržištu BiH”, kazao je Kovačević.

On je objasnio da cigarete koje se prodaju bez akciznih markica ne plaća akciza i PDV, a od tih sredstava se finansiraju vrlo važne stvari u našoj državi, a to su prije svega zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično.

Govoreći o kampanji “Stop švercu”, Kovačević je naveo da ona već daje određene rezultate i da će šira javnost uskoro biti upoznata s njima.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, podsjeća da udruženje na čijem je čelu već duži vremenski period upozorava na problem crnog tržišta.

“Upravo kampanja ‘Stop švercu’ ima za cilj da dodatno animira najširu javnost i ukaže na posljedice crnog tržišta ali i sve institucije koje mogu pomoći da se to nelegalno tržište suzbije”, naveo je Grabovac.

“Mi sad nažalost imamo situaciju da su svi na gubitku: država koja ubire manje prihoda, građani koji konzumiraju cigarete kojima se ne zna niti porijeklo niti sadržaj, proizvođači i distibuteri koji trpe velike gubitke, jer ne mogu da se nose s cijenama koje diktira crno tržište”, kazao je Grabovac.

Kako kaže, cilj svake države je da vodi brigu o zdravlju svojih građana i u tom smislu da radi na tome da se smanji broj pušača.

“Svakako se treba boriti protiv pušenja, ali povećanje akciza nije dalo traženi rezultat, jer smo dobili nekontrolisano tržište ilegalnih jeftinih cigareta koje se mogu prodavati bilo gdje, čak i u blizini škola, što je recimo nemoguće u legalnom lancu prodaje”, upozorava Grabovac.

Prema njegovim riječima, zbog toga i ne čude podaci koji se mogu čuti da se broj pušača nije smanjio.

Bh. predstavnici tri najveće duvanske kompanije u BiH: “Philip Morrisa” (PM), “British American Tobacco” (BAT) i “Japan Tobacco International” (JTI) podržavaju kampanju “Stop švercu” i upozoravaju da je udio crnog tržišta alarmantno porastao i znatno premašio 50 odsto ukupnog tržišta.

U PM podsjećaju da je duvanska industrija na ime indirektnih poreza i PDV-a u 2019. godini, uplatila oko milijardu KM, što predstavlja 16 odsto svih uplaćenih indirektnih poreza, te da je pored plaćanja poreza, zaposlen znatan broj radnika čiji su su poslovi održavali i tokom pandemije.

“U ovom je trenutku izuzetno važno da državne institucije i nadležne agencija, podrže legitimnu duvansku industriju”, ističu u PM.

U JTI-u napominju da izgubljeni novac je mogao višestruko koristiti građanima.

“Govorimo o izgubljenom novcu u vrijednosti 30 kilometara auto-puta, približno 1/3 penzija ili 200 novih vrtića, samo u 2019. Godini”, ilustrativno navode u JTI-u uz konsatataciju da dodatno zabrinjava stanje u kojem je šverc cigaretama i duvanom, na koje nije plaćen porez, vidljiv na pijacama i ulicama širom zemlje.

Dalje navode da policija svakodnevno otkriva i oduzima određene količine nelegalnih cigareta i duvana, najčešće u gepecima automobila, te da su te akcije zaplijena veoma važne, ali da one predstavljaju tek kap u moru ilegalne trgovine.

U JTI-u smatraju da treba da se pokrene sveobuhvatno djelovanje svih nadležnih institucija u radu na suzbijanju crnog tržišta i vraćanja novca u legalne tokove. Takođe pozivaju na formiranje radne grupe na čelu s Upravom za indirektno oporezivanje koja bi objedinila i koordinirala rad svih institucija nadležnih za suzbijanje šverca – SIPA, svi nivoi MUP-a, tužilaštava i inspekcijskih službi.

U BAT-u kažu da, s obzirom na veliko akcizno opterećenje, najveće u Evropi prema kupovnoj snazi stanovništva, ilegalno tržište je očito postalo unosan biznis koji sve više istiskuje legalno tržište.

“Iz ugla poslovanja tu najviše trpi domaća privreda, a posebno proizvođač, distributeri i maloprodaja, što na kraju negativno utiče na sve zaposlene u BiH. Kada je u pitanju maloprodaja, zbog gubitaka na crnom tržištu, mogućnost novog zapošljavanja i povećanja plata je gotovo nemoguća, štaviše, vrlo su moguća su otpuštanja radnika”, upozoravju u BAT-u.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti