Pukla tikva među troprstašima: Kusturica nije više Dodikov savjetnik

0

Znači li to da Kusta nije mogao oprostiti Dodiku što je ostao bez “Andrićgrada” ili je nešto drugo u pitanju, znaju njih dvojica.

Emir Kusturica nije više na platnom spisku Predsjedništva BiH, odnosno nije više savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Odnedavno je sa spiska Dodikovih savjetnika, koji se nalazi na službenoj stranici Predsjedništva BiH, izbrisano ime Emira Kusturice, iako je ranije bio “uredno” naveden kao član kabineta aktuelnog predsjedavajućeg kolektivnog šefa države.

Oslobođenje je pokušalo u Dodikovom kabinetu saznati od kada i zašto Kusturica više nije među Dodikovim savjetnicima, ali niko od onih koji su nam se javili na telefon, o tome nije želio govoriti. Ostali članovi kabineta, uključujući i Peru Simića, zvanično savjetnika za informisanje, niti su se javljali niti su odgovarali na poruke.

“Protjerivanje” Kusturice iz Dodikovog kabineta u Predsjedništvu, ali i izbjegavanje davanja odgovora u vezi s ovom temom, postavlja nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi njih dvojice zaista i istiniti.

Još u maju prošle godine Dodik i Kusturica su bili nerazdvojni drugari, pojavivši se zajedno i na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi. Navodno je sukob izbio u vezi s vlasništvom nad Kusturicinim “Andrićgradom”.

Vlada Republike Srpske donijela je u oktobru odluku kojom postaje većinski vlasnik Kusturicinog “čeda” kod Višegrada. Kusturici je, tačnije njegovoj firmi “Lotika”, ostalo oko 21 posto vlasništva nad “Andrićgradom”.

Znači li to da Kusta nije mogao oprostiti Dodiku što je ostao bez “Andrićgrada” ili je nešto drugo u pitanju, znaju njih dvojica.