24.07.2024.
HomeNovostiPSIHOLOG ŽARKO KORAĆ ANALIZIRA: "Vučić zna šta je ruski zagrljaj, nemaju ni...

PSIHOLOG ŽARKO KORAĆ ANALIZIRA: “Vučić zna šta je ruski zagrljaj, nemaju ni Rusi previše povjerenja u njega”

Bivši potpredsjednik Vlade Republike Srbije Žarko Korać komentarisao je podijeljenost Srbije između Rusije i EU.

“Vučić je izvještaj Europske komisije brzo apsorbovao. Inače, u njemu se kritikuju kontrola medija, stanje pravosuđa i slično. Samo je čovjek poput njega mogao reći da je izvještaj dobar. Zapravo je rekao da Srbija nazaduje”, rekao je.

Kako navodi, Vučić ima toliku kontrolu nad medijima da je nekome iz Hrvatske to teško zamisliti.

“On kontroliše tabloide, TV kanale i ostale medije. Tu je na snazi proruska propaganda. Putin se prikazuje kao heroj, veliča se rusko oružje i slično. Nikada Srbija nije imala ovako visok dio populacije koji je proruski”, rekao je.

“On je balansirao između EU i Rusije, a rat u Ukrajini je to onemogućio. To je neodrživa pozicija, ali pravi se da je sve u redu. On je s tim proruskim stavom izolovan u Europi. Čak je i Švajcarska, koja je uvijek bila neutralna, uvela sankcije Rusiji”, rekao je.

Kaže da premijerka Srbije Ana Brnabić samo čeka da ponovo bude izabrana.

“Ona govori ono što mora. Osjećam se jako loše jer je situacija u Ukrajini dovela Evropu u krizu. Žalosno je da smo ovako izolovani, osim ako uzmemo Milorada Dodika. Vučić vodi politiku koja mu je bliska idejno. To je antievropska politika. Srbija u ovom trenutku nema kuda dalje ići s ovakvom politikom”, rekao je.

“Vučić zna što je ruski zagrljaj. Nemaju ni Rusi baš previše povjerenja u njega. Neće ići predaleko, jer to bi značilo prekid svih ostalih veza u Europi. Ljudi često kažu da ko sjedi na dvije stolice, obično propadne’.

Danas, kada je Europa jedinstvena, Srbija je potpuno izolovana”, rekao je za N1.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti