Prvi smrtni slučaj u svijetu usljed reinfekcije koronavirusom

0
Medical staff wearing protective suits carry the coffin containing the body of Assunta Pastore, 87, after she passed away in her room at the Garden hotel in Laigueglia, northwest Italy, Liguria region, Sunday March 1, 2020. The woman, part of a group of elderly tourist from the Lombardia region, tested positive of the COVID-19. The hotel has been placed under quarantine as Italy continued to scramble Sunday to contain the spread of the corona virus. (AP Photo)

Nizozemski ljekari saopćili su da je došlo do prvog smrtnog slučaja nakon reinfekcije koronavirusa, a ovo je prvi takav slučaj i u svijetu.

U pitanju je 89. godišnja žena, koja je ponovo oboljela od Covid-19, iako ga je preležala prije samo dva mjeseca, prenio je BBC.

Imuni sistem žene koja je preminula je bio uzdrman rijetkom vrstom kancera.  Ona je primljena u bolnicu prije dva mjeseca sa groznicom i jakim kašljem, ali se oporavila i vraćena je kući.

Poslije 59 dana ponovo je krenula na hemoterapiju, ali se opet zarazila virusom.  Kada je testirana na antitijela, utvrđeno je da ih nema i preminula je dvije sedmice kasnije.