Prvi neslužbeni rezultati izbora u Njemačkoj: SPD i CDU u ‘mrtvoj utrci’

0

Dva glavna kandidata za narednog njemačkog kancelara, socijaldemokrata Olaf Scholz i demokršćanin Armin Laschet praktički su u ‘mrtvoj utrci’ nakon izbora u u nedjelju (26. septembra) u toj državi, pokazuju prvi neslužbeni rezultati.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, Socijaldemokrate (SPD) vode sa 24,9 posto glasova, a Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i njihova bavarska sestrinska stranka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) osvaja 24,7 post. Zeleni su na 14,8 posto glasova.

Mala razlika između SPD-a i CDU/CSU ukazuje na to da će raspodjela mjesta u Bundestagu biti vrlo tijesna, prema njemačkom dvostrukom sistemu glasanja u kojem glasači biraju i pojedinačnog kandidata i stranku, prenosi njemačka agencija DPA.

Neposredno nakon glasanja, SPD lideri objavili su da su im građani dali mandat da formiraju vladu. Zvaničnici CDU-a naveli su kako oni takđe vide način da formiraju moguću postizbornu koaliciju, ali da je stranka postigla razočaravajući rezultat.

Čelnik lijevog centra Olaf Scholz rekao je da je oduševljen izbornim rezultatom: “Zadovoljan sam što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here