20.04.2024.
HomeNovostiProvjera 7 000 diploma u Unsko - sanskom kantonu

Provjera 7 000 diploma u Unsko – sanskom kantonu

U Unsko-sanskom kantonu u toku je provjera oko 7.000 diploma. Provjerili smo u kojoj je fazi ovaj proces i kakve su šanse da se varalicama i svima koji učestvuju u ovim koruptivnim radnjama stane ukraj.

Službeno je provjera diploma zaposlenih u javnom sektoru inicirana Zaključkom Vlade USK-a iz listopada 2019. godine.

– S današnjim danom 22 diplome su upućene sektoru kriminalističke policije na daljnju provjeru – navodi Šejla Šarić, koordinatorica Radnog tijela Vlade USK-a za borbu protiv korupcije.

– Ovo je u fazi predistražnih radnji, provjera terenskog rada na terenu, uzimanja izjava od samih osumnjičenih, svjedoka, sve radnje koje su potrebne da se obave da bi se na kraju dokumentovalo i dokazalo da se radi u konkretnom slučaju i o krivičnom djelu – kaže Ale Šiljdedić, glasnogovornik Policije USK-a.

– Vjerujemo da će postupak provjere diploma suštinski dobiti rezultate, a to je da ćemo utvrditi koliko je to lica i da li ih ima u javnom sektoru, uključujući ministarstva, uprave, upravne organizacije, javne ustanove i javna preduzeća gdje je osnivač USK, da rade na poslovima ili da su zaposleni s diplomom koja nije izdata od nadležne institucije – navodi Asim Dizdarević, ministar pravosuđa i uprave USK-a (A-SDA).

A hoće li suštinski biti i krajnje konsekvence? Rok za završetak provjere svjedodžbi i diploma za oko 7.000 zaposlenih u zadnjih dvadesetak godina istječe za mjesec dana. Još se čekaju izvještaji Unsko-sanskih šuma, Kantonalne bolnice te jednog broja ustanova. No, i za one kod kojih je uvidom u matične evidencije već prije nekoliko mjeseci utvrđena nepodudarnost ništa se u osnovi nije promijenilo. Zabrinjava i informacija da među 22 dosad prijavljenih ima mnogo državnih službenika zaposlenih u sudovima. Tražili smo potvrdu.

– Postoje uposleni u pravosuđu, ima ih u školskim ustanovama, u nekim zdravstvenih ustanovama, sve zavisi od faze u kojoj je pojedina institucija završila provjeru diploma – navodi Šarić.

Više detalja o radnim mjestima osumnjičenih u ovoj fazi nismo mogli dobiti. A iz Tužiteljstva USK-a su odgovorili da imaju 20 otvorenih predmeta po prijavi za krivotvorenje diploma. Od početka 2019. podignuto je i pet optužnica, četiri su okončane osuđujućim presudama.

– Kad je u pitanju krivotvorenje diplome kao javne isprave, krivično zakonodavstvo u BiH predviđa kao kvalificirani oblik krivotvorenja isprave krivotvorenje javne isprave s propisanom kaznom zatvora do pet godina – pojašnjava Nikola Findrik, profesor kaznenog prava na Pravnom fakultetu UNBI.

No, je li to jedini mehanizam nakon što uvidom u matične evidencije poslodavac utvrdi da diploma nije vjerodostojna? Pitanje tim prije ima smisla što zastara nastupa nakon deset godina, pa će nemali broj zaposlenih s krivotvorenim ispravama izbjeći kaznenu sankciju.

Stajalište je pravne znanosti da to, ipak, ne smije proći nekažnjeno. Štoviše, važeći zakoni obvezuju poslodavca da takvima trenutačno ili uruči otkaz ugovora bez otkaznog roka ili poništi ugovor o radu, jer uvjeti za to radno mjesto nisu ni postojali.

– Poslodavac koji sazna da radnik ima krivotvorenu diplomu svaki naredni dan zadržavajući radnika na tom radnom mjestu može sebi priskrbiti određenu odgovornost zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja – ističe Findrik.

Naime, zadržavanjem takvog radnika, poslodavac – u ovom slučaju rukovoditelj u državnome tijelu, javnoj ustanovi ili poduzeću, i dalje bi omogućio isplatu plaća koje radniku od početka nisu mogle ni pripadati. Plaća iz fondova koje svi punimo. Upravo okončanje te prakse treba biti smisao svih sadašnjih i budućih provjera.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti