01.03.2024.
HomeNovostiProtest u Kladnju zbog izbornih prevara

Protest u Kladnju zbog izbornih prevara

Neformalna grupa građana i predstavnici političkih partija u općini Kladanj održali su jučer mirni protest kako bi ukazali na navodne izborne nepravilnosti i krađu glasova koja se desila na dan održavanja lokalnih izbora, ali i nekoliko dana poslije. Prema riječima učesnika, ali i prema prijavi kladanjskog Saveza za bolju budućnost, prepravljani su glasački listići, te po okončanju izbora, bez ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, otvarane vreće sa glasačkim listićima.
Nekoliko političkih stranaka uputilo je CIK-u i inicijativu za pokretanje službenog postupka utvrđivanja nepravilnosti na najmanje dva biračka mjesta, ali i kršenja procedura pri otvaranju vreća sa glasačkim listićima.
– Na biračkom mjestu Plahovići u Kladnju kandidat SBB-a Mersida Čaušević je osvojila dva glasa, dok je kandidat iste stranke Izet Čamdžić osvojio šest glasova. Dana 16. novembra zamjenik predsjednika Općinske izborne komisije Mirza Rustemović poziva članove biračkog odbora Plahovići, u njihovom prisustvu otvara vreću i vrši ispravke. Sutradan preliminarni rezultati pokazuju da Mersida Čaušević ima jedan glas, dok Čamdžić ima 13 glasova, stoji u prijavi koju su SDA, SBB, SDBiH, BPS, NBL, NiP i DF zajedno uputili CIK-u.

Kako nam je kazala Čaušević, Čamdžića nije na listu stavio Općinski odbor SBB-a, jer ima nepravosnažnu presudu od 16 mjeseci zatvora za ranije počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja, za koje mu je suđeno zajedno sa bratom aktuelnog načelnika Jusufa Čavkunovića.
– Čamdžića na listu nije stavila općinska organizacija SBB-a i nama nije jasno kako se on uopće našao tu. Jasno je da je zbog dogovora sa načelnikom morao ući u Vijeće po svaku cijenu. Sad vidimo i kako je to planirano, kazala nam je Čaušević.
Da ovo nisu jedine nepravilnosti, potvrđuje i prijava stranke BPS – Sefer Halilović, iz koje tvrde da je jedan od njihovih kandidata na samo jednom biračkom mjestu oštećen za najmanje 15 glasova.
– Posmatrač nam je sa jednog mjesta javio po završetku brojanja da imamo 26 glasova, međutim, kasnije se ispostavilo da imamo samo 11. Odmah smo uputili žalbu, ali ne vjerujemo da će ona biti i razmatrana, kazao nam je Zijad Hodžić, predsjednik lokalnog BPS-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti