16.04.2024.
HomeNovostiProtest penzionera u Tuzli: Kako preživjeti sa 380 KM?

Protest penzionera u Tuzli: Kako preživjeti sa 380 KM?

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika ponovo je u Tuzli na Trgu slobode organizovala okupljanje građana, prvenstveno penzionera, koji traže bolji status u bh. društvu. Pridružili su im se i penzioneri iz Cazina. Uputili su nekoliko zahtjeva.

Vehid Jahić, predsjednik GO Stranke penzionera kazao je da, ukoliko penzioneri u drugim gradovima ne shvate da se moraju boriti, neće ništa riješiti.

“Mi smo na prošlim protestima podnijeli jedan zahtjev – tražimo prosječne penzije od 52 posto od prosječne plate. Vlast ništa ne odgovara. Ovaj put idemo dalje. Osim što smo tražili povećanje penzija, tražimo da se mijenjaju neljudski nemoralni zakoni o povlasticima raznih kategorija vlasti. Tražimo ukidanje paušala profesionalnim poslanicima i ukidanje ‘bijelog hljeba’. Paušali i ‘bijeli hljeb’ su ozakonjena pljačka građana. Zakon koji nije moralan je zakon tiranije”, rekao je Jahić.

Naveo je kako novca ima i parlamenti trebaju krenuti konačno u reformu.

Na pitanje kako žive, jedna od penzionerki je kazala teško.

“Što moramo platiti platimo, što ne moramo ne platimo. Struja, voda, smeće, a 380 KM penzija. Teško. Da nemam bašte ne znam kako bih izdržala. Dok mogu još da posijem. Kada ne budem mogla bit će teško. Imam 72 godine”, navela je Munira.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti