23.04.2024.
HomeNovosti"Prosvjetljenje" u zatvoru: Novalić povukao molbu za pomilovanje

“Prosvjetljenje” u zatvoru: Novalić povukao molbu za pomilovanje

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH koji služi četverogodišnju zatvorsku kaznu, povukao je molbu za pomilovanje upućenu Ministarstvu pravde BiH, potvrdio je njegov advokat Elmir Jahić za Radio Slobodna Evropa.

Novalić je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

O Novalićevoj molbi se trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH koje je nadležno za konačnu odluku o pomilovanju osuđenika kojima je kaznu izrekao Sud BiH.

Prethodno je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dalo negativno mišljenje na molbu za pomilovanje Fadila Novalića, potvrđeno je 22. marta iz tog ministarstva za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Ministarstva su naveli da su Predsjedništvu BiH dostavili svoju odluku.

Prema Zakonu, pomilovanjem se, među ostalim, omogućava potpuno ili djelimično oslobađanje od kazne ili se ona zamjenjuje blažom kaznom ili uslovnom osudom, dok je predviđeno i brisanje osude iz evidencije.

Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, izjavili su 6. marta da neće podržati prijedlog o pomilovanju Novalića.

Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu, u kome su Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, nije donijelo nijednu odluku o pomilovanju.

Negativno mišljenje o molbi za pomilovanje Novalića dao je početkom marta i Sud BiH.

Novalić se javio na izdržavanje kazne u državni zatvor 21. marta navečer, potvrđeno je za RSE iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Pored Novalića su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koji je u zatvoru od 14. marta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti