Propast zdravstenog sistema: U BiH i regionu nema seruma protiv ugriza zmije

0

Toplo vrijeme probudilo je u našoj zemlji i gmizavce. Građani su se zaželjeli prirode te su pohrlili u planine i šume kojima naša zemlja obiluje. No, iz Zavoda za hitnu medicnsku pomoć Kantona Sarajevo upozoravaju na skirvenu opasnost koja zbog nepromišljenosti ljude može koštati života ili ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Naime, u Sarajevu trenutno nema seruma koji znači život u slučaju ugriza zmije otrovnice.

-Još jedno upozorenje. U zadnjih par sedmica imali smo nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice gdje je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma – protivotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine – međutim tog seruma trenutno nigdje u BiH nema za nabaviti, a po informaciji ni u okolnim državama, jer smo tražili gdje smo mogli. Ako se i nađe, nažalost rok upotrebe bio je do 1. juna 2021. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi – oprez – uputio je ozbiljno upozorenje Doc. Dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike.

Inače, u BiH živi 14 vrsta zmija. Od toga su samo tri otrovnice šarka ili riđovka, balkanski šargan i poskok.

Razlikovanje otrovnica

Otrovne zmije naše zemlje se lako razlikuju od neotrovnih. Tijelo otrovnica je kratko i zdepasto i rijetko prelazi 60 centimetara. Glava je široka, srcolika ili trouglasta i uvijek jasno odvojena od tijela naglašeno uskim vratom. Zjenice uske ili ovalne, nikada okrugle. Ove zmije karakterizira tamna, vijugava leđna šara, koja može biti kontinuirana ili isprekidana.

Odrasle jedinke zmije riđovke gotovo da jedva dostižu 60 centimetara. Mužjak riđovke je siv ili smeđe boje sa crnom (u pravilu isprekidanom) šarom, dok su ženke smeđe ili crvenkaste sa manje izraženom smeđom šarom. Ujed šarke je bolan, ali smrtni slučajevi su ekstremno rijetki.

Balkanski šargan je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Odrasle jedinke narastu do 50 centimetara. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara.

Često dijeli stanište sa šarkom, nerijetko i sa poskokom.

Opasni poskok

Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.

Poskok je najotrovnija i najveća zmija otrovnica u Evropi. Naraste u prosjeku oko 65 centimetara, vrlo rijetko prelazi 90. Najmarkantnija morfološka karakteristika poskoka je roščić koji se nalazi na vrhu njuške. Mužjaci su najčešće sive boje sa crnom cik-cak šarom, dok su ženke najčešće smeđkaste ili crvenkaste, sa ne tako upadljivom cik-cak šarom.

Naseljava gotovo čitavu BiH od nivoa mora do visokih planinskih ekosistema.

Odrasle jedinke se hrane uglavnom sitnim sisarima i pticama, većim gušterima i drugim zmijama. Vrlo često se poskoci, posebno krajem ljeta i u toku jeseni, penju na drveće, grmovito rastinje i visoke stijene (zbog ishrane i termoregulacije). Zbog toga, neoprezni ljudi budu ugriženi od strane takvih jedinki u glavenim ili vratnim predjelima tijela, pa je po narodnom vjerovanju dobio ime po tome da visoko skače.

Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here