Propast Nezavisnog odbora TK: Članovi podnose ostavke, protiv advokata Suada Suljića potvrđena optužnica

0

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona koji nadzire rad direktora Uprave policije uskoro će biti smijenjen. Predsjednik Odbora podnio je ostavku i više ne postoji kvorum za donošenje odluka. Skupštinska većina želi ubrzati proceduru izbora novog Nezavisnog odbora.

Hidajet Mahmutbegović, predsjednik Nezavisnog odbora, podnio je ostavku. Ranije je ostavku podnio i Elsajed Fatušić, dok je protiv Suada Suljića potvrđena optužnica. Nezavisni odbor više ne može normalno funkcionisati, stav je skupštinske većine.

– Imamo ovu, imamo prethodnu ostavku jednog člana Nezavisnog odbora. Tako da od sedam članova sada imamo funkcionalno četiri. Prema poslovniku o radu mora biti pet da bismo mogli funkcionisati i raditi – ističe Slađan Ilić, predsjednik  Skupštine TK-a (SDP).

– Situacija se složila da zaista trebamo razriješiti Nezavisni odbor i ispoštovati zakonsku proceduru – poručuje Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK-a.

– Imamo situaciju da predsjednik Nezavisnog odbora podnese ostavku koja alarmira i govori o tome  da trebamo poduzeti neke korake jer je sad taj Nezavisni odbor u blokadi – kaže Dževad Hadžić, predsjednik  Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Zbog toga je potrebna hitna reakcija zakonodavne vlasti i ubrzana procedura za izbor novog Nezavisnog odbora.

– Nikako ne treabamo dozvoliti da nemamo nadzor nad radom direktora policije. I to je jedan od razloga zašto bi smo morali ubrzati jer ljudi koji su podnijeli ostavke uopšte ne dolaze – poručuje Ilić.

– To je već odavno sazrelo da smo trebali ranije krenuti u proceduru smjene ili razrješenja Nezavisnog odbora i pokrenuti novi konkurs proceduru za imenovanje novog Nezavisnog odbora – smatra Alić.

– Ovo zahtijeva brzu reakciju kada je u pitanju Skupština TK-a. Vjerujem da će poslanici i članovi Kolegija razumjeti situaciju i da ćemo već na prvoj sjednici skupštine imati određene korake koji će ići ka rješavanju ove situacije – navodi Hadžić.

Formalno, aktuelni Nezavisni odbor može funkcionisati do izbora novog, međutim, njegov dalji rad je upitan i zbog toga što je sudjelovao u, kako je utvrdio sud, nezakonitoj smjeni direktora Uprave policije Dževada Kormana.

Omer Hasanović/Federalna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here